Na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime Srđana Aleksića, danas je zasađen hrast, povodom 21-ogodišnjice od njegove smrti.

hrast u podgorici sjecanje na srdjana aleksica

Aleksić je poginuo 1993. braneći u rodnom Trebinju sugrađanina Bošnjaka od pripadnika srpskih snaga, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder, prenosi Tanjug.

Rastoder je rekao da je čin Srđana Aleksića, s obzirom na vrijeme zla koje je tada vladalo, bio mnogo više od ljudske dužnosti, odnosno čin najviše moguće ljudske hrabrosti i čojstvenosti.

To je, kako je kazao, bio razlog zbog čega su sa Forumom Bošnjaka inicirali ovjekovječenje njegovog imena u Podgorici simboličnim sađenjem drveta čovječnosti u bulevaru, koji nosi ime Srđana Aleksića.

Rade Aleksić je kazao da nije samo njegov sin junak, već i svi oni koji poštuju njegov čin.

"Hrabar je crnogorski narod, poštujući Srđanovo djelo. Kada sam pošao danas iz Trebinja, uzeo sam ispred kuće grumen zemlje, na kojoj je Srđan napravio prve korake. Želja mi je da mladi ljudi Crne Gore prave Srđanove korake", rekao je on.

Podgorica je 11. jula prošle godine dobila Bulevar Srđana Aleksića.