Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Republike Srpske odbor Herceg-Novi, nastavljajući tradiciju dodjele Svetosavskih  priznanja,  saopštilo je uoči Svetog Save odluke žirija na konkursu za učenike osnovnih škola Boke.

prosvjeta herceg novi konkurs ucenici

Konkurs je  raspisan u novembru 2013. godine kada je i upućen poziv učenicima osnovnih školama sa područja Boke kotorske za učešće na literarnom konkursu u čast i slavu Svetog Save. Ovogodišnja tema je bila:  „Tako je govorio mladi princ Rastko, Sveti otac Sava“. Konkurs je okončan 16. januara, a pristigli su radovi iz sedam škola, iz sve tri bokeljske opštine, i to 21 prozni i 11 poetskih radovi koji su prethodno prošli kroz lekturu i redakciju u svojim školama.

„Prosvjetin“ žiri je ovog puta radio u sastavu:  Nikola Malović - profesor književnosti i književnik, Snežana Vukićević-Čvoro - pjesnikinja i književnica za djecu i Zagorka Zečević-profesorica književnosti i književni prevodilac.

Nakon vrednovanja radova donesena je odluka da se za najbolje proglase jedan rad iz poetskog manira i tri rada iz domena proze, i to jedna prva i dvije druge nagrade.  Radovi koji će biti nagrađeni „Prosvjetinim“ poveljama i knjigama su:

Iz oblasti poezije: Prva nagrada: Isidora Nikolić, učenica sedmog razreda O.Š. „Narodni heroj Savo Ilić“ - Dobrota

Iz oblasti proze: Prva nagrada: Veljko Hercegovac, učenik osmog razreda O.Š. „Drago Milović“ - Tivat

Dvije ravnopravne druge nagrade: Dejana Nikolić, učenica šestog razreda O.Š. „Narodni heroj Savo Ilić“ - Dobrota i Irina Srdić, učenica O.Š. „Njegoš“ - Kotor.