U pozorišnoj sali trebinjskog Doma kulture večeras je, povodom Svetog Save, održana tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Grada Trebinja i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

svetosavska akademija trebinje 2014

U besjedi o prvom srpskom učitelju i arhiepiskopu, jeromonah manastira Tvrdoš otac Dimitrije je istakao da je Sveti Sava bio vizionar, borac protiv smrti i grijeha, laži i zla u svijetu i nije, kao mnogi, tražio spas u čovjeku i njegovim krutim i ograničenim ideologijama.

U okviru svečanosti gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević uručio je Povelje grada primarijusu dr Mariji Cvjetanović-Bošnjak, penzionisanom hirurgu koja je cijeli radni vijek provela u trebinjskoj bolnici, i profesoru dr Mijatu Prcoviću, kardiologu porijeklom iz Trebinja koji je do penzionisanja radio na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu.

Predajući im ta prestižna priznanja, Vučurević je istakao da su to humani ljudi koji su nesebičnošću pomagali i služili građanima Trebinja, te da njihova imena treba da ostanu zauvijek upamćena u ovom gradu po djelima koja su učinili.

svetosavska akademija trebinje 2014Marija Cvjetanović-Bošnjak je rekla da je iznenađenje ovim velikim priznanjem i zahvalila sugrađanima na podršci.
Prcović je rekao da mu je drago što je gradonačelnik prepoznao ono što je radio za građane Trebinja, te da bi to opet učinio.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu Akademije, između ostalih, nastupili su hor "Tribunija" i Kamerni hor hercegovačke Gračanice "Sveti Roman Slatkopojac", ženska pjevačka grupa "Nagorkinje", učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola.

svetosavska akademija trebinje 2014

Program u čast Svetog Save biće nastavljen i sutra. Prvo će se u Sabornom hramu služiti Sveta liturgija nakon koje će mališani iz trebinjskih vrtića izvesti prigodan program. Za 11.30 časova najavljeno je lomljenje slavskog kolača u Domu kulture, a nakon toga, u organizaciji Javne ustanove "Centar srednjih škola" Trebinje, biće priređena predstava u čast Svetog Save.