Dramatičnu situaciju koja vlada u premijerligašu Leotaru otežala je presuda iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) po kojoj se bivšem fudbaleru Trebinjaca Borivoju Filipoviću mora isplatiti 11.000 maraka.

leotar radnik

Fudbalski savez BiH već je suspendovao tim sa "Polica" zbog neisplaćenih dugovanja prema Nikoli Grubješiću, Borku Novakoviću i Nenadu Rajiću, koja iznose oko 18.000 maraka, kao i zbog dugovanja prema FS BiH zbog kazni. Kada se tome doda dug prema Darku Dreču od oko 15.000 maraka, koji je već jednom prolongirao suspenziju Leotaru, jasno je da bi samo za ukidanje suspenzija klubu trebalo više od 50.000 maraka.

- Od preduzeća iz energosektora dobili smo određena sredstva, koja još nisu uplaćena zbog blokiranog računa. Dogovoreni su određeni reprogrami, na nekim smo zapeli i to se bez predsjednika kluba ne može riješiti. Siguran sam da od sredstava koja čekaju da budu uplaćena Leotar može da riješi većinu problema, ispoštuje reprograme, te da uz jaku ličnost na čelu kluba počne pripreme - naglasio je direktor stadiona "Police" Radislav Kundačina.

Priča o velikim dugovanjima, smatra, ne može da bude izgovor za nevođenje računa u klubu.

- Leotar ima veliki dug, ali tvrdim da nije među sedam-osam najvećih dužnika u Premijer ligi BiH. Međutim, ti klubovi funkcionišu, idu na pripreme i dovode pojačanja. U tim sredinama grad i gradska privreda stoje iza svog kluba. Pogledajte samo šta se dešava u Tuzli, Bihaću, Mostaru... a bili su u znatno goroj situaciji od nas, da ne spominjem Veliku Obarsku, Vitez, Gabelu, čija tradicija i renome ne mogu da se porede sa Leotarom i Trebinjem... Svi oni shvataju važnost igranja u Premijer ligi BiH, ali kod nas to nije slučaj - dodao je Kundačina.

Pripreme fudbalera Leotara još nisu počele, niti je poznat termin prozivke.

- Ne znam kako da počnemo pripreme. Za sve ovo vrijeme od završetka prvog dijela prvenstva nije urađeno ništa i klub je doveden u još goru situaciju, koja se iz dana u dan pogoršava - naglasio je šef stručnog štaba Leotara Dragan Spaić.

Budžet

Kundačina je naglasio da je dolaskom nove vlasti u gradu klupski budžet prepolovljen.

- Mislim da nema kluba u Premijer ligi BiH koji od lokalne zajednice dobija jedva 60.000 maraka. Nisu ovdje problem pare, već nešto drugo, a Leotar je kolateralna šteta. Siguran sam da svi problemi Leotara mogu biti riješeni za 24 časa, samo ako postoji dobra volja - rekao je Kundačina.