Građani Herceg-Novog još jednom su reki ne Nato paktu i Nato integraciji. Stanovnici grada pod Orjenom još nisu zaboravili 1999. godinu i dane kada je taj Nato, koji sada donosi „blagostanje“, prije deceniju i po, sipao bombe po Arzi i Luštici.

performans nato herceg novi

Obilne padavine, uz snažna atmosferska pražnjenja, nisu omela Draginju Vuksanović, Gorana Tuponju i Damira Šabovića, poslanike SDP-a, Pozitivne Crne Gore i Bošnjačke stranke, da danas  na Trgu Nikole Đurkovća u Herceg-Novom promovišu projekat „Pitaj, informiši se“, u okviru kojeg je glavna tema Parlament i Nato integracije.

Njihovi domaćini bili su Obrad Gojković, poslanik SNP-a i Jovan Subotić, predsjednik OO Nove srpske demokratije.

Interesovanja građana, s obzirom na vrlo loše vremenske prilike i skup na otvorenom, nije ni  bilo.

Goran Tuponja iz Pozitivne kazao je da je svrha ovakvih kampanja upoznavanje građana Crne Gore o prednostima i manama pristupa Nato savezu. „Mi kao Pozitivna se zalažemo za pristup Nato savezu, uz uslov da se građani o ovom procesu informišu realno i bez emocija. Nato savez podrazumijeva čitav niz stvari koje unapređuju i demokratiju i slobodu u Crnoj Gori, tako da pristupanjem alijansi građani mogu samo da profitiraju“, rekao  je Tuponja.

Damir Šabović iz Bošnjačke stranke naglasio je da ova stranka od osnivanja u svom programu, kao jedan od najvažnijih ciljeva, ima upravo pristup Nato savezu. On smatra da su građani slabo informisani o benefitima ulaska u Nato, jer po njemu nije riječ samo o vojnom savezu već o političkoj priči koja baštini sve principe Evropske konvencije UN. Šabović smatra da bi pristupanjem Nato-u balkanska trvenja prestala.

Draginja Vuksanović, iz SDP-a, ocijenila je da Nato ima humanitarne principe i ciljeve.

Obrad Gojković iz SNP-a naglasio je da je javnost slabo informisana, a da ovakvi i slični projekti predstavljaju spinovanje u korist pristupanja Nato savezu. „To nije demokratski i država to nije uradila na pravi način. Ni u Crnoj Gori ni u Herceg-Novom ne postoji većina za to. Razlozi su brojni, a jedan od njih je i bombardovanje radioaktivnim  uranijumom, o čemu nisu informisali javnost ni naknadno, što je nedopustivo sa svakog stanovnika.  Žrtve u Murinu, na Kosovu, sve su to razlozi za nepristupanje, i to je opravdano“, poruka je Gojkovića.

Jovan Subotić iz Nove smatra da samo sklapanje riječi evro-atlanske integracije insinuira potrebu za postajanjem članice obje organizacije, što je pogrešno. „U Novoj se otvoreno zalažemo za princip vojne neutralnosti. Okruženi smo prijateljima i članica smo partnerstva za mir. Ne treba se svrstavati ni na jednu ni na drugu stranu“, istakao je Subotić.

Projekat se sprovodi u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju i uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori, a njegov cilj je da predstavnici parlamentarnih partija, koje podržavaju put Crne Gore ka Nato-u, direktno građanima odgovore na pitanja koja ih zanimaju. Ali danas su gosti pokisli od kiše ali i od činjenice i saznanja koliko je bilo interesovanje građana za njihov boravak u Tvrtkovom gradu.