Poslije kratke i teške bolesti juče je u 65 godini preminuo vjerovatno najbolji šahista Herceg-Novog u njegovoj istoriji  FM Đorđe Konjević.

In Memoriam djordje konjevic

Dugogodišnji igrač više crnogorskih klubova, predsjednik i sekretar ŠK „Herceg-Novi“, čovjek  koji je ostavio dubok trag i u dopisnom šahu gdje je stigao do dvostrukog šahovskog majstora i do norme Internacionalnog majstora dopisnog šaha.

Đorđe Konjević je rođen 1949. godine u Herceg-Novom. Po profesiji je bio ekonomista i poznati turistički radnik nekadašnjeg Centra za odmor i rekreaciju u Igalu. Čovjek kojeg su poštovali i turisti bivše zemlje, a i šahisti kako velike Jugoslavije, tako i drugih zemalja posebno u Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj.

Od rane mladosti šah je postala njegova zvijezda vodilja. Počeo je da igra šah u ŠK „Herceg-Novi“ kod Obrada Manojlovića. Igrao je za hercegnovski ŠK „Bijela“, ŠK „Nikšić“, ŠK „Radonja Bojović“, ŠK „Elektroprivreda CG“, ŠK „Kotor“,  ŠK „Mornar“ (Bar) i ponovo se vratio u ŠK „Herceg-Novi“.

Imao je zvanje FIDE majstora,  a nezvanično je osvojio zvanje Inter majstora. Đorđe Konjević bio je jedan od najboljih takmičara dopisnog šaha u Crnoj Gori i nastupao je bezbroj puta za selekciju Crne Gore, a bio je i zapaženi član Olimpijske reprezentacije Jugoslavije. U dopisnom šahu  imao je zvanje Inter majstora .

Ipak, bio je najbolji kao ekipni igrač. Pouzdana tabla u svim klubovima. Na takmičenju u Drugoj ligi 1990. godine,  u Arađelovcu, nastupajući  za ŠK „Nikšić“, imao je najbolji rezultat učesnika  takmičeći se na petoj tabli  imajući učinak  devet poena iz  jedanaest partija. Godine 2002.,  kao kapiten sa „Elektroprivredom Crne Gore“ osvojio je Prvenstvo i Kup Crne Gore, a sa „Radonjom Bojovićem“  Kup SR Jugoslavije.

Na turniru u Kotoru 1978. godine dijelio  je drugo i peto mjesto.  Na vikend turniru 1985. godine u Dubrovniku dijelio je prvo i četvrto mjesto. Pobjednik je vikend turnira u Trebinju 1988. godine kada je od devet mogućih poena osvojio osam. Na internacionalnoj sceni  na open turniru u Kečkemetu (Mađarska) 1986. godine dijelio je osmo i deseto mjesto, a na openu u Budimpešti četvrto i šesto mjesto.

Zapažen rezultat Đorđe Konjević je postizao i na radničkim prvenstvima gdje je imao  dobre rezultate a na  prvenstvu Jugoslavije 1981. godine.

U dopisnom šahu njegovi rezultati su još bolji. Na međunarodnom majstorskom turniru  WT/M/ GT 1976. godine  Konjević je bio prvi u konkurenciji 15 takmičara sa 12,5 poena.

U polufinalu 14. prvenstva svijeta koje je održano od 1982. do 1985. godine, u konkurenciji 17 učesnika, Konjević je zauzeo šesto mjesto  sa devet i po poena. Na Evropskom majstorskom turniru  EU/M/GT / 1989. godine, u konkurenciji  15 učesnika,  Đorđe Konjević sa deset poena dijelio je treće i četvrto mjesto.

Na prvom šampionatu Jugoslavije u dopisnom šahu 1984/5., na takmičenju  na kojem je učestvovalo 18 igrača, Konjević je sa 11,5 poena zauzeo četvrto mjesto. U prvoj  kvalifikacionoj grupi  11. Olimpijade dopisnog šaha postiže najbolji rezultat na petoj tabli sa osam i po poena od mogućih deset.

Učestvujući  na velemajstorskom turniru „50 godina bugarskog  dopisnog šaha“, u konkurenciji 15 takmičara, Konjević osvaja  osam poena i normu za internacionalnog majstora  za koju je trebalo sedam i po poena. Na 15. ekipnom prvenstvu dopisnog šaha Jugoslavije 1995/6., od deset mogućih osvojio je devet poena što mu je donijelo četvrti najbolji rezultat na prvoj tabli.

Đorđe Konjević bavio se i pedagoškim radom podučavajući brojne mlade šahiste u Herceg-Novom. Iako već „načet“ teškom boleću, prošle, 2013. godine, vodio je mlade šahiste svog kluba. Njegovi šahovski rivali smatrali su ga dobrim šahovskim strategom i odbrambenim igračem  sa finim osjećajem za poziciju i kontranapad. U životu kao i u šahu bio je vrlo miran, strpljiv, sistematičan. Te svoje osobine je prenosio na svoje učenike na 64 crno-bijela polja.

Važno je istaći i da je 1985. godine proglašen, zajedno sa džudistkinjom Tanjom Bulajić, za najboljeg sportistu Herceg-Novog. Među deset najboljih sportista biran je više puta, a dobitnik je nagrade za životno djelo za 2013. godinu.  Tu nagradu nažalost nije primio. Smrt je bila brža.

Đorđe Konjević biće sahranjen u subotu na porodičnom groblju u Prijevoru kod Herceg-Novog.