Posljednjih godina u istočnoj Hercegovini zapaženo je da je broj žena sa karcinomom tijela materice u odnosu na karcinom grlića materice u značajnijem porastu, prenosi "Radio Trebinje".

Evropska nedelja prevencije raka grlica materice opsta bolnica trebinje

Zapaženo je da se brojčani odnos između karcinoma grlića i karcinoma tijela materice, koji je do prije nekoliko decenija bio znatno veći u korist karcinoma grlića, iz godine u godinu mijenja.

Branislav Kozić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice Trebinje, povodom nedjelje prevencije raka grlića materice, istakao je za "Radio Trebinje" da je rak tijela materice češći od raka grlića materice jer se rak grlića materice, zahvaljujući ranom otkrivanju na redovnim ginekološkim pregledima, usješno spriječava i liječi. Doktor Kozić navodi da 40 odsto karcinoma genitalnog trakta otpada na karcinom tijela materice, a oko 30 odsto na rak grlića materice.

On je podsjetio da se rak grlića materice javlja u periodu od 30 do 40 godina, dok je rak tijela materice čest kod žena u postmenopauzi nakon 65 godina. Dodaje da se rak grlića materice otkriva pouzdanim papa testom, dok se rak tijela materice uočava redovnim ultrazvučnim pregledima.

Najvažnije je, podvlači doktor Kozić, da žene redovno idu na preglede kod ginekologa jer se tako pravovremeno mogu otkriti bolesti koje se u početnim stadijumima uspješno liječe.

Svake godine se u Evropi otkrije oko 55.000 žena sa rakom grlića materice, a skoro 25.000 žena umre od ove bolesti. Ove godine se prema kalendaru zdravlja, period od 19. do 25. januara, obilježava kao "Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice". Ovo je osma godina kako se u zemljama Evrope, u posljednjoj nedjelji januara, obilježava nedjelja prevencije raka grlića materice.