Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj ima najmanji pad u Evropi u posljednje tri godine, ali uprkos obezbijeđenom otkupu smanjuje se broj proizvođača, kažu u republičkom Udruženju mljekara.

mlijeko proizvodnja srpska

Predsjednik Udruženja Vladimir Usorac rekao je Srni da je Republika Srpska u posljednje tri godine uspjela održati proizvodnju mlijeka iako mljekari u Evropi bilježe drastičan pad, posebno u zemljama koje uđu u EU.

On je istakao da je proizvodnja mlijeka u susjednoj Hrvatskoj veći od ukupne godišnje proizvodnje u Republici Srpskoj.

"O proizvodnji u 2013. godini još nemamo tačan podatak, ali računamo da će biti oko 110 miliona litara, što je sedam do osam odsto manje u odnosu na 2012. Razlog tome su nekvalitetna hrana i velike suše", kaže Usorac.

Usorac je rekao da se u Udruženju nadaju da će programom resornog ministarstva o nabavci tri hiljade junica, koji će danas biti na sjednici Vlade, proizvodnja mlijeka biti podignuta za 10 do 15 odsto.

Usorac ističe da je isplata premija uglavnom redovna, ali podsjeća da resorno ministarstvo duguje tri premije za mlijeko i da je, kada je riječ o tome, ipak dosta nepovoljnija situacija u Hrvatskoj.

"Iako je dosta dobra klima što se tiče otkupa mlijeka, premije i svega ostalog, gubimo proizvođače. Jednostavno ljudi ne žele da se bave tim teškim poslom. Ko jednom proda kravu više je ne nabavlja", kaže Usorac.

Prema njegovim riječima, dok opada broj proizvođača ukrupnjavaju se imanja, što je opet pozitivno