Trebinjka Isidora Drašković jedna je od studenata iz BiH koji su dobili punu stipendiju za studije u Americi. Isidoru smo zatekli u rodnom gradu na zimskom raspustu i iskoristili priliku da porazgovaramo s njom o tome kako je ona uspjela ostvariti "američki san".

isidora draskovic trebinje student amerika

Otvorena vrata

Prema Isidorinim riječima prva stepenica joj je bio "Koledž ujedinjenog svijeta" u Mostaru, koji je uspješno završila, nakon čega su joj se otvorila sva vrata.

Nakon završene srednje škola Isidora je konkurirala na nekoliko prestižnih univerziteta u Evropi i Americi. Bila je primljena na "Bocconi" u Italiji, "Jacobs" u Njemačkoj i "Richmond" u SAD.

- Odluka je pala na "Richmond" jer mi je jedino tu data puna stipendija. Školarina iznosi oko 50.000 dolara, a stipendijom su pokriveni i troškovi smještaja i ishrane. Dio troškova za studiranje u Americi plaća i sam osnivač "Koledža ujedinjenog svijeta" Šelbi Dejvis (Shelby Davis). Sa mnom, zajedno na godini, su Milica Pejčić iz Bijeljine i moja cimerka iz Mostara, Žepčanka Anela Halilović. Svi studenti na mom fakultetu, a ima nas devet, ali i na većini drugih fakulteta koji dolaze iz BiH su sa Koledža ujedinjenog svijeta - objašnjava Isidora.

Dodaje da joj je u Americi u okviru fakulteta pružena šansa i da radi, a riječ je o različitim poslovima od kuhinje pa do administracije.

Isidora s drugaricama u Majamiju

- Sad imam baš dobar posao, pošto sam na trećoj godini. Radim kao supervizor-asistent studentima. To znači da mi se studenti s mog sprata mogu obratiti za sve probleme: privatne, sukobe na fakultetu pa do onih koji se odnose na učenje. Supervizor je taj koji im pomaže da se to prevaziđe. Odlično je što poslodavac traži raspored predavanja da bi odredio radno vrijeme. Njima je uvijek broj jedan da si ti student - objašnjava Isidora.

Dodaje da je, zahvaljujući svojim ocjenama, dobila i praksu u jednom od najpoznatijih preduzeća u svijetu za reviziju "Ernst &Young".

Isidora kaže da se mnogo druži i sa studentima iz Amerike, ali i cijelog svijeta, jer na Univerzitet u Ričmondu svake godine upiše se 10 posto studenata iz cijelog svijeta.Ona i njena cimerka Anela su bile kod prijateljice u Nju Džersiju, zatim u Njujorku, Majamiju, Vašingtonu.

Upoznati kulturu

- Amerikanci su gostoljubivi i rado pozivaju naše studente u svoje kuće. Njima je stalo da mi upoznamo njihovu kulturu i njihov način života - kaže na kraju Isidora.

Znanje, a ne porijeklo

- Dopada mi se što se u Americi cijeni znanje, a ne porijeklo. Naravno, da bi strani studenti dobili dobre poslove moraju da budu bolji studenti od Amerikanaca, jer poslodavčeva obaveza je da plati i radnu vizu za strane studente, dok za one iz Amerike ne mora. Ko se trudi mora i da uspije jer se, prvenstveno, cijeni znanje - ističe Isidora.