Polaganjem vijenaca i cvijeća na Podima kod Herceg-Novog i na spomenik na Savini, borci Udruženje boraca Herceg-Novog, Kotora i Tivta-jugoslovenska opcija i njihovih potomaka i poštovalaca, obilježili su danas 71. godišnjicu pogibije rukovodstva KPJ-a za Boku i rukovodilaca Orjenskog bataljona narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.

godisnjica pogibije rukovodstva kpj za boku podi herceg novi

Poslije polaganja vijenaca skup je otvorio predsjednik opštinskog odbora SUBNOR-a Herceg-Novi Mihailo Kilibarda koji je kazao da je italijanski okupator u saradnji sa domaćim izdajnicima zadao težak udar tadašnjoj KPJ, ali da nisu uspjeli zaustaviti slobodarsku liniju revolucije i konačnu pobjedu. „I ko zna po koji put, primjeri naših drugova ovdje na Podima, kao i njihove sjeni koje lebde iznad nas, opominju da ne posustanemo i ne poklenemo pred novim izazovima u ime novog svjetskog poretka koji pritiska naše nacionalno biće u nazad više vijekova, pa sve do današnjeg dana. Svjesni toga, sa ovoga mjesta poručujemo svim našim neistomišljenicima da će ideje Nikole Đurkovića i njegovih saboraca biti čvrst štit i nepopustiv bedem u borbi za istinu i tradiciju koje prije više od sedam decenija povedoše naši drugovih kojih se danas sjećamo“, rekao je Kilibarda.

Zatim je Slobodan Novaković, predsjednik mjesne organizacije SUBNOR-a Herceg-Novi, u svoja dva obraćanja, prvo na Podima a zatim pred znatno većim brojem ljudi na Savini,  govorio o detaljima pogibije Đurkovića i njegovih saradnika .

On je naglasio da je poslije tragičnih događaja u zapadnoj Boki za Orjence i sve slobodare na prostorima Boke nastao pakao, te da je sve, što je moglo pušku da nosi, mobilisano da bi se komunisti istrijebili. „Ubrzo poslije 21. januara ubijeni su i Ilija Kišić i Mićo Vavić. Na suđenju u Kotoru osuđeno je od strane italijanskog vojnog suda 79 Orjenaca od kojih je 57 presuda bilo za smrtnu kaznu, a ostale na doživotnu robiju. To je bio izuzetno težak period za rodoljube Boke. Ova praznina otpora u Boki je nametnuta spolja i ostavila je nedoknadivu štetu Boki u cjelini što se u ovim najnovijim vremenima najbolje odslikava u dovođenju Boke u regiju drugog reda“, kazao je Novaković.

Novaković je svoje obraćanje završio konstatacijom da ni nakon 70 godina od nemilog događaja na Podima istorijska nauka nije dala odgovore o ovim događajima iako je to bila njena primarna obaveza. „Nastupajuće vrijeme treba iskoristi da se nejasnoće razjasne da bi se izvukle pouke i trasirali putevi prosperiteta ovog kraja i njegovog naroda, jer svi borci koji su dali svoje živote za otadžbinu, iako je njhova ideja o komunizmu i socijalizmu dovedena u pitanje, jasno je  da su se borili za univerzalne slobode čovjeka, a ne za državice i sredine u kojima su živjeli“.

Antifašisti na Podima

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, koje su predvodili Ljubo Sekulić i Dragan M. Đurović i predstavnici nedavno formiranog Udruženja boraca NOR-a i Antifašista Herceg-Novi, prisustvovali su takođe obilježavanju godišnjice na Podima.

Na skupu o ovim događajima su govorili predsjednik optinske organizacije NOR-a i antifašista Petar Vlaović i  Dragan M. Đurović.