Iako su dotoci i međudotoci u slivu Trebišnjice dostigli vrhunac za sada nema bojazni od poplava nizvodno od grada Trebinja i uz obalu, jer akumulacija Bileća ima dovoljno prostora da primi veće količine vode, potvrdio je Srni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Marko Mitrović.

brana grancarevo

Mitrović je istakao da je u posljednja četiri dana na području Trebinja, Bileće i Čemerna palo od 102 do 140 litara kiše po metru kvadratnom, kao i da su ostvareni dotoci i međudotoci od juče u porastu i iznose 420 odnosno 160 metara kubnih u sekundi, napominjući da HET tolike količine vode može da kontroliše.

On je rekao da i usljed lošije vremenske prognoze i većih padavina ne bi trebalo biti plavljenja, dodajući da je kvota u akumulaciji Bileća na vrijednosti od 380,16 metara i da je do jutros oko 2,5 metara ispod plana, te da još ima 20 metara akumulacionog prostora.

"Ukoliko se ostvare prognoze i kiša u narednih sedam dana bude padala istim intenzitetom kvota će porasti desetak metara što nije zabrinjavajuće", smatra Mitrović.

On je dodao da je na maloj brani na Gorici od juče uključen preliv vode od 50 metara kubnih u sekundi koliko trenutno i protiče kroz grad, a da se ne bi veće količine ispuštale, Grančarevo od nedjelje ne proizvodi struju.

"Sa rastom međudotoka prilagođavaćemo ispuštanja na Gorici", rekao je Mitrović.

On je napomenuo da će, s obzirom na nemogućnost kontrolisanja međudotoka, biti prinuđeni da "guše" proizvodnju na Grančarevu, te da se dio mora "slomiti" kroz proizvodnju u Hidrolektrani /HE/ Dubrovnik, koja će ovih dana biti maksimalna, a dio vode propustiti kroz grad.

Mitrović je podsjetio da je HET u januaru od predviđena 102 gigavat-časa električne energije ostvario 90 odsto proizvodnje.

Šef Osjeka Civilne zaštite grada Trebinja Nenad Šarenac potvrdio je Srni da je ekipa obišla teren uz obalu i nizvodno od grada i da nema poplavljenih područja, te da je situacija pod kontrolom.