Jovana Živanić /18/ iz Trebinja pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst koji je, u prethodno osveštanu vodu rijeke Trebišnjice, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, spustio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

jovana zivanic bogojavljenje plivanje za casni krst trebinje

Jovana se aktivno bavi plivanjem već deset godina, i član je Plivačkog kluba "Leotar". Za Časni krst ovo joj je treće plivanje. "Ovo posvećujem mom prijatelju Nemanji Mirdinji koji je tragično izgubio život, a godinama je bio učesnik plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici", riječi su Jovane Živanić koja dodaje da je plivati za Bogojavljenje nešto neopisivo.

Kako kaže Jovana, današnja pobjeda podstakla ju je da i narednih godina učestvuje u plivanju za Časni krst. Zanimljiva činjenica je da i njen brat, Jovan, redovni učesnik plivanja za Časni krst. On je, do sada, tri puta bio najbrži u Bogojavljenskom plivanju u Trebišnjici.

Sa jedne na drugi kraj Trebišnjice plivalo je 40 hrabrih mladića, među kojima i jedna djevojka. Oni su preplivali 50 metara, od Starog grada do platoa ispod Hotela "Leotar". Bogojavljensko plivanje već godinama predstavlja jedan od najznačajnijih događa u Trebinju, a veliki broj građana, i pored kiše, posmatrao je trku u Trebišnjici.

Najmlađi učesnik bio je petnaestogodišnji Ratko Tomić koji je rekao da je uz Božiju pomoć isplivao i da će nastaviti sa učešćem. "Ovaj osjećaj može da doživi samo onaj ko odluči da na današnji dan uđe u vodu za Časnim krstom, jer tada, bez obzira na vrijeme, osjećate samo toplotu u duši i srcu", naglasio je Tomić.

bogojavljenje plivanje za casni krst trebinje

Vladika Grigorije je pobjednici uručio zlatnik. A plivanju za Časni krst prethodila je Sveta liturgija u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg i litija ulicama grada.

Organizator plivanja za Časni krst je Crkvena opština Trebinje.

bogojavljenje plivanje za casni krst trebinje