Ni loše vrijeme ni kiša nije danas mogla da u Herceg-Novom onemogući manifestaciju plivanja za časni Bogojavljenski krst.

plivaci herceg novi

Ovo, drugo po redu takmičenje, koje je nakon 65 godina na zahtjev i inicijativu Hercegnovskih crkvenih opština obnovljeno prošle godine, bilo je još masovnije  od prošlogodišnje premijere. Organizator, Hercegnovske crkvene opštine, po blagoslovu mitropolita Amfilohija, su prije takmičarskog nadmetanja u jutarnjim časovima  u crkvi Svetog arhangela Mihaila na Belavisti održali  Svetu liturgiju i obavili osveštanje vode pod sloganom „Bog se javi“. Poslije Svete liturgije, i pored velike kiše, litija je prošla kroz grad trgom Nikole Đurkovića i stepenicama „28. oktobar“ i spuštila  se do gradske luke gdje je 51 plivač-takmičar, od najmlađeg Miloša Bogdanovića /5/ do najstarijeg Boška Medića /50, plivao 33 metra koja simbolizuju 33 godine života Isusa Hrista na zemlji.

Start je pratila velika kiša, ali ni to nije spriječilo poštovaoce tradicije da se 19. januara u hladnoj vodi pliva za Časni krst i da se bodre oni najhrabriji. Većina takmičara su imali dva starta jer su mnogi bili nervozni pa se sve i pored lošeg vremena moralo ponoviti. Sveštenstvo hrama Arhangela Mihaila i njihove kolege iz drugih crkvenih opština su postavili  krst u more, a onda je počelo takmičenje. Nijanse su odlučivale, a  prvi da stigne do cilja imao je čast osamnaestogodišnji vaterpolista „Jadrana“ Nikola Moskov iz Igala koji je  opravdao tradiciju i potvrdio da je ovo vrijedno priznanje i ove godine pripalo prvotimcu vaterpolo kluba "Jadran". To je prošle godine bio golman  Lazar Andrić .

Iz toga razloga je bilo i slavlje među Jadranašima, a zlatnik sa likom Svetog Save pobjedniku je uručio trener "Jadrana" Vladimir Gojković. Svi učesnici dobili su gramate, a najmlađi Miloš Bogdanović i najstariji Boško Medić srebrenjak sa likom Svetog Save, koje je poklonio donator Savo Damjanović iz Baošića. protojerej stavrofor blagota vasiljevic

Na kraju manifestacije sve prisutne pozdravio je protojerej-stavrofor Blagota Vasiljević čestitajući ovaj veliki hrišćanski praznik, te se posebno zahvalio hrabrim plivačima kazavši da je nastavljena jedna lijepa tradicija i da se Bog javio i da po kiši nije bilo lako se nadmetati.

Nikola Moskov radovao se još jednom, kako on kaže, sportskom uspjehu. „Osjećam se presrećno. Mislim da je konkurencija bila veoma jaka. Bilo je dosta mojih kolega iz vaterpolo i plivačkog kluba ‘Jadran’, plus ostali učesnici. Nisam očekivao da ću biti pobjednik. Pola njih se prijavilo da bi učestvovalo, a ja sam se prijavio i da učestvujem,  pa da se i takmičim. Smatram da sam pobijedio zahvaljujući treninzima koje imam u svom klubu kod trenera  Vladimira Gojkovića“, rekao je Moskov.

I pored vremenskih nepogoda zadovoljan je bio i Vladimir Gojković. „Drago mi je što se i pored kiše okupio veliki broj djece. Ovo je manifestacija koju treba njegovati i održavati bez obzira na sve prepreke i vremenske okolnosti. Posebno mi je zadovoljstvo što je i ove godine pobjednik iz ‘Jadrana’“, poručio je Gojković.

Među publikom koja je bodrila hrabre plivače bio je i gradonačelnik Herceg-Novog Dejan Mandić. „Moramo  biti zadovoljni što zbog loših vremenskih uslova nije došlo do prekida manifestacije. Ovo je jedna priredba koja je obnovljena i jedna turstičko-sportska zabava bez obzira na vremenske uslove. Uprkos lošem vremenu veliki broj Novljana okupio se danas na Škveru i zadovoljstvo je bilo prisustvovati i sve to vidjeti. Možemo biti svi zadovoljni. I pored lošeg vremena bilo je ove godine više plivača neko prošle, što očito govori o odnosu Novljana prema ovom vjerskom prazniku i tradiciji“, rekao je Mandić i dodao da bi po njemu bilo iznenađenje da pobjednik nije iz „Jadrana“.