Simbol Herceg-Novog i Boke, ove godine jubilarni 45. Praznik mimoze, objediniće najljepše tradicije ovog festivala ali će i sadržaji biti znatno obogaćeni, suština je onoga što je saopšteno na konferenciji za novinare u vili „Lovćenka“ u Meljinama.

praznik mimoze herceg novi 2014

Ovu kultnu manifestaciju, koja od ove godine nosi ime „Praznik Mimoze Portonovi“ su predstavili njeni organizatori, Opština Herceg-Novi, „Azmont-Investments“ i producent - Javna ustanova kulture „Herceg fest“.

Pomenuti organizatori su nedavno potpisali ugovor o strateškom partnerstvu koji će, prema namjerama partnera, značiti i osnivanje preduzeća koje će tokom cijele godine brinuti o Prazniku mimoze, a u cilju da stekne evropski i svjetski nivo.
„Praznik mimoze Portonovi“ počinje 31. januara i traje do 1. marta 2014. godine, saopštio je umjetnički direktor festivala Zoran Živković.

Čitaocima portala izdvajamo dio programa 45. Praznika mimoze. Za otvaranje festivala je planirana Međunarodna izložba cvijeća i koncert „Džibonija“. Po tradiciji, svake prve subote u februaru, a to je ove godine 1. februara, u Baošićima je najavljena tradicionalna fešta od mimoze ribe i vina, a na hercegnovskoj rivijeri svečano će biti uz mažoretke, trombonjere i gradsku muziku. Istog dana u večernjim časovima biće organizovan „Bal pod maskama“ u Institutu „Doktor Simo Milošević“ u Igalu, gdje će biti priređen i dječiji maskenbal i riblja večera. Na Škveru će iste većeri nastupiti Dejan Petrović i „Big bend“.

U kalendaru manifestacije novo mjesto će zauzeti "Portonovi Valentine’s partu". Likovne manifestacije otvaraju 47. hercegnovski zimski salon. Tu su i Mali salon hercegnovskih galerija, te promovisanje novog galerijskog prostora "Stanica" na Škveru, vlasništvo Emira Kusturice.

Pozorišni program, za sada, zaokružuju tri predstave: "Bokeški D mol", "Filomena Marturano" i gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa predstavom „Tako je moralo biti“.

Svemu ovome treba dodati džez koncerte, nastupe Crnogorskog simfonijskog orkestra, zatim nastupe Maksima Savića, Vlada Divljana, ali i brojne sportske manifestacije, kao i programe koji će za sve posjetioce biti iznenađenje.

„Praznik mimoze Portonovi“, sigurni su organizatori, učiniće hercegnovsku zimu dinamičnom i sadržajnom. Na konferenciji je prisutne pozdravio i predsjednik Opštine Herceg-Novi Dejan Mandić koji je istakao značaj festivala i napomenuo da je kroz godine, uprkos svim teškoćama, opstajao i da ove godine dobija jedan veći nivo.

U izjavi za portal „TrebinjeLive“, Mandić je potvrdio da će se manifestacija djelimično proširiti i na Trebinje, te da uskoro očekuju sastanak sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem kako bi se usaglasili detalji.

Direktorica „Azmotn Investments“, Tijana Durković, je podsjetila da je Praznik mimoze nezaobilazan dio tradicije grada pod Orjenom i Crne Gore. „I u prvoj zajedničkoj organizaciji ‘Azmonta’ i Opštine Herceg-Novi biće spojeno staro i novo, a karavan Mimoze biće vraćen na ulice Beograda, Podgoricei i Trebinja”, istakla je Durković i dodala da je u planu za naredne godine organizovanje međunarodnih manifestacija, a u cilju privlačenja međunarodne publike.

Kako je rekao vršilac dužnosti JUK „Herceg fest“ Špiro Živković, ustanova na čijem je čelu u potpunosti je spremna za predstojeći 45. „Praznik mimoze“.

On je podsjetio da će, između ostalih, sponzori manifestacije biti nikšićka „Trebjesa“ i podgoričke „Plantaže“, dok će riba za svečanost u Baošićima stići, kao i ranijih godina, sa Brača.

Za manifestaciju su Opština Herceg-Novi i „Azmont“ obezbijedili oko 230 hiljada evra, što je za oko sto odsto više nego prošle godine. Opština učestvuje sa 100.000 evra, od kojih je 80 hiljada izdvojeno iz Turističke organizacije, a 20 hiljada iz budžeta, dok „Azmont“ obezbjeđuje oko 130.000 evra.

Prema obećanjima organizatora vrijedi doći na Praznik mimoze ovog februara.