Grad Trebinje opasan je sa 11 utvrda koje su napravili Austro-Ugari za vrijeme svoje vladavine na ovim prostorima, a jedna od njih je i tvrđava Kravica.

kravica trebinje

Dobra organizacija

Prema riječima Đorđa Odavića, magistra arheologije, Francuzi su napravili Mažino-liniju od Švicarske do Belgije, a Austrijanci su na prostoru Trebinja napravili malu Mažino-liniju prema Crnoj Gori.

- Jedna u nizu tvrđava koje su bile dobro organizirane i čuvane, koje su imale snabdijevanje vodom, komunikaciju i sve ostalo je cijeli niz utvrda zvani Kravica, koji se proteže na potezu od sela Jasen do sela Necvijeća - kaže Odavić.

Dodaje da se i danas vide čatrnje koje su napravljene u vrijeme Austro-Ugarske.

- Čatrnje koje su se nalazile u sklopu Kravice imale su ogroman broj kubika i, prema mom mišljenu, voda iz njih se mogla crpiti nekoliko godina - priča Đoko i dodaje da iznad Necvijeća ima izvor koji sada koriste mještani, a u vrijeme Austro-Ugarske je korišten za potrebe Kravice, osim u slučaju napada kada su korištene čatrnje.

U toku drugog svjetskog rata Kravica je bombardirana i djelimično porušena, ali je još dobro očuvana i odolijeva zubu vremena.

Glavna karakteristika utvrda Kravica prema Odavićevim riječima je što dominira jednim ogromnim prostorom u smjeru sjeveroistoka.

- Smjer sjeveroistoka je sprečavao prodore crnogorskih ili nekih drugih istočnjačkih snaga. Imala je takvu opremu da su recimo neki željezni ormari koji u bili u sklopu namještaja na ovoj utvrdi i danas u funkciji i upotrebi - priča Odavić.

Najbliža putu

Dodaje da je u sklopu utvrda Kravice postojao cijeli jedan organizirani život od pekare, kuhinje, skladišta oružja, tako da je vojna jedinica mogla djelovati duži period.

- Ova utvrda je najbliža magistralnom put, mada do same utvrde vodi austrougarski put od Jasena. Ima mjesta gdje je oronuo, ali bi se to dalo popraviti. Kada dođete do Kravice, imate fantastičnu vizuru Trebinja.

Turistička atrakcija

Odavić naglašava da bi se od trebinjskih utvrda i kula mogla napraviti prava turistička atrakcija, jer prema svim su probijeni putevi, ali ne bi bio problem da se prošire.

- Trebamo zainteresirati i naći sponzore koji će prepoznati ovo kulturno naslijeđe i pretvoriti ga u turističku atrakciju - zaključio je Odavić.