Nedavno je u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bilo pitanje zašto je predsjednika Ivu Josipovića operisao srpski hirurg doktor Milomir Ninković, a ne neki od najboljih hrvatskih ljekara.

dr milomir ninkovic

Povjerenje Ive Josipovića osvojio je doktor Milomir Ninković jedan od najuglednijih i najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga u svijetu. On je već duže vrijeme direktor najveće evropske Klinike za plastičnu hirurgiju u Minhenu. Dr Ninković je svojim inovativnim zahvatima značajno pomjerio granice i doprinio razvoju rekonstruktivne i plastične hirurgije.

Bio je na čelu tima koji je prvi u svijetu uspješno obavio operaciju kadaverične transplantacije podlaktice, poslije koje je pacijent sa transplantiram rukama krenuo na put oko svijeta sa motociklom, a neki operativni zahvati već su u stručnoj medicinskoj literaturi nazvani po dr Ninkoviću.

Dr Milomir Ninković porijeklom je Hercegovac, rođen je na Sokocu, a njegova porodica vuče korijene iz okoline Trebinja. Kao mlad hirurg i najbolji učenik dr Boriše Starovića, svojim radom i rezultatima postignutim u Sarajevu zadivio je kolege u Americi.

Početkom devedesetih došao je na čelo Univerzitetske bolnice u Insbruku, a nakon velikih uspjeha u Austriji dr Ninković pozvan je da rukovodi jednom od najvećih i najprestižnijih svjetskih klinika.

Dr Ninković je pored Ive Josipovića operisao i bivšeg hrvatskog premijera Ivicu Račana, kao i mnoge poznate svjetske državnike, glumce, sportiste i javne ličnosti. U Republici Srpskoj je bez nadoknade izveo više komplikovanih operacija kako bi pomogao pacijentima koji nemaju novac da plate skup zahvat u Njemačkoj.