Na današnji dan, 16. januara 1995. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu /VMA/ preminuo je Aleksandar Masleša, najmlađi poginuli borac Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

aleksandar maslesa borac trebinjska brigada

U borbu za oltar otadžbine krenuo je sa 16 godina, 1993. godine. Dobrovoljno je pristupio Bobanskoj četi slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića. Iste godine je lakše ranjen na Ročištima iznad Poljica (Popovo poplje).

Poziv za vojsku dobio je 11. oktobra 1994. godine. U međuvremenu Bobanska četa se spremala da ide i preuzme položaje na Borcima poviše Konjica. Od iste granate, 27. septembra, ginu vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović, a u istom rovu Aleksandar Masleša je teško ranjen, i hitno je prebačen helikopterom za Podgoricu. Prilikom pada granate Vojvoda se bacio preko Aca, i isti geler je Vojvodu usmrtio, a Aca ranio.

Aco je šesnaest dana bio u komi, i tek nakon što se probudio, operaciju, koja je trajala šest sati, uradio je doktor Pero Lompar. Operacija je uspješno izvršena, i bila je samo jedna u nizu. Nakon toga, početkom decembra, Aleksandar je prebačen na VMA u Beograd, radi daljeg liječenja.

Trebinjskom borcu su na VMA urađene tri operacije. Dvije su bile uspješne, a treća… kraj mladog života. Nakon treće operacije Acu se stanje pogoršalo, a njegov otac koji je sve vrijeme bio uz njega, kako je ranije rekao za TrebinjeLive, preživljavao je najteže trenutke u životu. Period od 10. do 16. januara zauvijek će ostati u sjećanju Draga Masleše. Tog 16. januara Aleksandar je napustio ovaj svijet.

Do rata Masleše živjele u Dubrovniku

Porodica Masleša je prije rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije (1991-1995) živjela u Dubrovniku, a ratni sukobi Masleše dovode u Trebinje. Aleksandar je, prije dolaska u Trebinje, bio džudista, iza sebe imao pet pojaseva i veliki broj medalja i diploma.

Stadion u čast najmlađeg poginulog borca

U Trebinju danas Stadion malih sportova nosi naziv "Aleksandar Masleša", a odnedavno je na stadionu "Police" urađen grafit sa likom Aleksandra Masleše, amblemom Vojske Republike Srpske i natpisom "Trebinje".