Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ pripremilo je projektnu dokumentaciju i rezervisalo određena finansijska sredstva za gradnju zatvorenog plivačkog kompleksa u Trebinju, vrijednosti 15 miliona KM, rekao je Luka Petrović, rukovodilac za investicije u HET-u.

zatvoreni bazen trebinje

Petrović je naveo da bi gradnja trebalo da počne ove godine na lokaciji Abazovina pokraj rijeke Trebišnjice.

On je dodao da je neophodno prethodno napraviti kompletnu finansijsku konstrukciju sa svim učesnicima da bi se dogovorili ko će šta da radi i sa koliko sredstava da učestvuje.

Petrović napominje da će realizacija projekta trajati nekoliko godina, ističući da je HET finansirao izradu projekta i da će izdvojiti određena sredstva za gradnju.

"Nadam se da će grad imati sluha za ovu investiciju i njen značaj za građane i njihovo zdravlje, a očekujemo i učešće IPA fondova", kaže Petrović.

On je dodao da bi voda u olimpijskom bazenu, dimenzija 50 puta 25 metara, trebalo da se zagrijava putem solarnih panela, a da je projektom predviđena i mogućnost proizvodnje električne energije za čitav kompleks.

"U okviru bazena nalazile bi se saune, teretane, spa centri, kancelarije za službena lica, mini-hotel sa 20 soba i restoran sa baštom s pogledom na rijeku Trebišnjicu", istakao je Petrović.

Gradnja bi se odvijala u tri faze koje bi obuhvatile izgradnju velikog bazena, zatim malog bazena, te okolno uređenje sa pratećim objektima.

Petrović je naveo da je, osim ovog velikog projekta, u planu poslovanja HET-a za naredne tri godine rekonstrukcija i revitalizacija dijela prečistača otpadnih i kanalizacionih voda u Trebinju.

U tom periodu planirani su dodatni radovi na rezervoaru vode za piće na izvorištu Vrelo oko kako bi potrebe stanovništva i u visokim i niskim zonama bile u potpunosti zadovoljene u narednih dvadesetak godina.