I pored svih organizacionih problema i nesuglasica sa nekadašnjim čelnim ljudima JU „Muzej i galerija“ Herceg-Novi i opštine Herceg-Novi kao osnivača ustanove, „Hercegnovski zimski salon“, manifestacije koja se održava 47 godina za redom i kojom počinje Praznik mimoze, biće kao i uvijek otvoren prvog četvrtka u februaru, odnosno ove godine 6. februara.

galerija herceg novi hercegnovski zimski salon

Mjesto održavanja je Galerija „Josip Bepo Benković“  gdje je održano svih do sada 46 izdanja od 1969. godine do danas koji su organizovani u četiri države i okupljali umjetnike od Triglava do Đevđelije.

Ovogodišnji radni naziv Salona je „Kontinuitet“. Kako pojašnjavaju u radnoj grupi Odbora za organizaciju „kontinuitet ove manifestacije je i kontinuitet stvaralačkog stila, duha i prakse salona, što je u izvjesnoj mjeri postignuto ove godine i kroz samu postavku odabranih radova“.

Na "Hercegnovskom salonu" učešće će uzeti dvadeset i tri umjetnika sa prostora svih republika bivše Jugoslavije, od čega je sedamnaest iz Crne Gore.

Tim povodom, danas je istoričar umjetnosti Bogdan Musović iz Herceg-Novog, ispred radne grupe Odbora za organizaciju ove manifestacije, saopštio imena učesnika. Iz regiona, odnosno sa prostora bivše Jugoslavije, na salon stižu: iz Slovenije Silvester Plotjas-Siko i Aleksander Brezlan, iz Srbije Nemanja Mate Đorđević, iz BiH Ratko Vučinić, iz Makedonije Tanja Balać i iz Hrvatske Ervin Babić.

Učesnici „Hercegnovskog zimskog salona“ iz Crne Gore su: Zoran Bulatović, Tijana Dujović-Liščević, Natalija Đuranović, Vahida Hasanagić-Nimanbegu, Ivanka Haverić, Tijana Gordić, Nikola Kosić, Irvin Masličić, Jovan Milošević, Danijela Mršulja-Vasić, Sreten Nikčević, Ratko Odalović, Anja Radulović, Adin Rastoder, Isidora Stamatović–Bigović, Anita Šimić i Ivana Tiodorović.

Odluku o nagradama (pravo izlaganja u pomenutoj galeriji i tri ravnopravne novčane nagrade), saopštiće na dan otvaranja manifestacije tročlani žiri u sastavu: Ljiljana Zeković iz Cetinja, Vladana Kosić iz Beograda, istoričarke umjetnosti i Marko Musović, dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.