Božić i dani oko Božića su najradosniji hrišćanski praznici u Boki. Da je to tačno potvrdila je i svečanost koja je na rasmeđu između stare i nove godine po julijanskom kalendaru održana u Herceg-Novom.

docek pravoslavne nove godine herceg novi

Svečani doček Pravoslavne nove godine  na otvorenom održan je na Trgu Hercega Stefana poznatijem u narodu kao trg Belavista. Na otvorenom Pravoslavnu novu godinu, u organizaciji Crkvenog odbora, održali su i mještani sela Sušćepan iznad Igala kod crkve Svetog Stefana. Slavilo se i u više turističkih objekata ali ipak najsvečanije je bilo na Belavisti. Pod sloganom „Bogom blagoslovena nova 2014. godina! Dobrodošli“ hercegnovske crkvene opštine organizovale su svečani doček Pravoslavne nove godine. Prvo je u crkvi Svetog arhangela Mihaila sinoć u 21.00 sat održana  večernja služba, a zatim  se prišlo nalaganju Badnjaka u susret Malom Božiću.

Nosioci tog svetog drveta na trgu su prišli zapaljenoj vatri i nalagali badnjake  sa riječima: „Dobro veče i čestit Mali Božić i Vasiljev dan“, a prisutni su u horu odgovorili „čestiti Vi i vaš badnjak“. Nakon toga je nastupio muzički program gdje je svojim nastupom  Biljana Krstić i grupa „Bistrik“ iz Beograda sa  grupom Jadranka Nikčevića iz Podgorice iz minuta u minut približavala prisutne nastupu  Pravoslavne nove godine. Uz toplo vrijeme, vino, kuvanu rakiju i u dobrom raspoloženju nekoliko stotina građana je dočekalo svečani trenutak kada je vatromet iznad Starog grada najavio dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru.

Vatrometu je, pola  sata prije ponoći, pored hrama Svetog arhangela Mihaila prethodio novogodišnji moleban. Novo ljeto i srećnu Novu godinu čestitao je svim  zvanicanma otac Nikola Todorović. Poslije molebana nastavljen je novogodišnji program do ranih jutarnjih sati prvog dana Pravoslavne Nove godine.

Svečanosti su bili prisutni Konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Vesna Lalić i gradonačelnik Dejan Mandić sa saradnicima.