Ostalo je još 25 dana do početka Zimskih olimpijskih igara u ruskom gradu Sočiju, sve je spremno za početak nadmetanja, samo nema najvažnije stvari – snijega.

soci zimske olimpijske igre

Iako lokalni meteorolozi ističu da će do početka igara 7. debruara pasti dovoljno snijega da se sva takmičenja održe bez problema, iako je u Sočiju 17 stepeni!

Iako se mještani ne mogu sjetiti kada je posljednji put pao snijeg, osim što ga povremeno vide na planinskim vrhovima, Rusi su na vrijeme obezbjedili ogromno skladište snijega od 450.000 kubnih metara.

Osim toga skladišta na obroncima Kavkaza, Rusi imaju i jedan od najvećih sistema za pravljenje vještačkog snijega, tako da se ne birnu previše o vremenskim uslovima.

Što se tiče infrastrukture, sva borilišta, u koja je uloženo čak 48 milijardi dolara, su spremna da dočekaju Olimpijce početkom februara.

Domaćina posljednjih nedjelja najviše brine sigurnost, a nakon posljednjih bombaških napada u Volgogradu su Soči je stiglo čak 40.000 vojnika, policajaca i članova službe bezbjednosti. U gradu stižu i Kozaci koji će biti zaduženi za bezbednost na željezničkim stanicama, aerodromu i borilištima.

"Terorizam je globalna pretnja, za terorizam nema granica niti teritorije. U Sočiju, od samog početka izgradnje, državni organi su dali sve od sebe da pripreme posebne mjere", istakao je za britanske medije predsjednik Organizacionog odbora ZOI Dmitru Černišenko.

Stražari sa automatskim oružjem i psima će da patroliraju borilištima, ali će se truditi da budu neprimjetni kako ne bi unosili paniku u publiku.

Kako bi cijelom svijetu pokazao kako je Soči spreman za Igre, predsjednik Rusije Vladimir Putim se nedavno skijao na planinama iznad grada, a igrao je i hokej, te prezentovao luksuzne komplekse, hotele i stambene blokove u olimpijskom selu.

Naravno, Igre nisu donijeli samo napredak Sočiju, već i nemire. Domaće stanovništvo se žali na gužve, restrikcije vode i struje, kao i oduzimanje imovine za koju nisu dobijali nove stanove.

"Ja sam rodom iz Sočija i ponosan sam što smo dio ovog istorijskog projekta i što smo domaćini najvećih Igara u istoriji. Ono što ostaje nakon igara je naslijeđe našim potomcima", pokušao je Černišenko da ublaži loše strane domaćinstva ZOI.

S druge strane, izgradnju objekata pratile su i optužbe za tradicionalni kriminal i korupciju, a samo organizatori su optuženi za kršenje brojnih zakona i izazivanje ekološke štete u ovom poznatom ljetovalištu na obali Crnog mora.

Među onima koji su osjetili loše strane ZOI u Sočiju su i srpski radnici, koji su proteklih mjeseci bili izloženi raznim problemima.

Zimske olimpijske igre u Sočiju počinju 7. februara i trajaće do 23., učestvovaće oko 3.000 sportista koji će se nadmetati u sedam sportova i 15 disciplina na ukupno 98 turnira koji donose medalje.