Proslavljeni režiser Emir Kusturica izjavio je da se bori protiv nametanja krivice Srbiji za početak Prvog svjetskog rata zato što se plaši povratka nacizma, kao krajnje moguće posljedice takvih nastojanja.

emir kusturica

"Radim to zbog slobode koju uživam i koja će mi biti ugrožena ako se nastavi revizija i ako se nešto što je `zakucano` u istorijskim knjigama kao istina mijenja u svoju suprotnost", rekao je Kusturica za beogradski dnevnik "Blic".

Kusturica ocjenjuje da će tema odgovornosti za početak Prvog svjetskog rata postati stvar tenzija i pitanja kakvu Evropu želi Engleska, odnosno kakvu Evropu želi NJemačka, a "najzgodnija za to potkusurivanje je oslabljena, mala i vrlo često u istoriji jadna, ali nikad neslobodna Srbija".

On navodi da je ovu godinu počeo objavljivanjem pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka ministru finansija austrougarske monarhije Leonu Bilinskom u kojem najavljuje rat godinu dana prije atentata u Sarajevu, zbog skretanja pažnje javnosti na povratak revizionizma istorije.

Kusturica ističe da postoje čitave gomile pisama, koje pokazuju da je Srbija Beču slala signale da austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand ne dolazi u BiH.

"Katarza Prvog svjetskog rata ne može da se pripiše Srbiji, zato što je Srbija odrala svoje biće da pošalje toliko signala Beču da bi prestolonasljednih mogao da bude ubijen. Revizija istorije kojoj prisustvujemo i strah da će nam sloboda biti uskraćena nešto je zbog čega o svemu tome treba govoriti", poručio je Kusturica.