Da su Hercegovci hrabri ljudi odavno je poznato, a jedan od primjera je i Risto Prtilo iz trebinjskog sela Gomiljani, koji je jučer uspio lasom savladati razjarenu vučicu.

vucica gomiljani

Lavež pasa

- Prvo su psi počeli strašno lajati. Pošto se lavež nije smirivao, naslutio sam da se vani događa nešto nesvakidašnje. Kada sam izašao iz kuće, imao sam šta  vidjeti. Na samo desetak metara od kuće, nalazila se razjarena vučica - započinje svoju priču Prtilo.

Risto kaže da ni sam nije znao šta da radi, jer u kući su se nalazili njegova  majka, supruga i četvoro maloljetne djece.

- U pomoć sam pozvao komšiju Nedjeljka Marića, koji je član jednog lovačkog udruženja iz Trebinja - kaže Risto.

Njegov prijatelj Nedjeljko dodaje da je po pozivu odmah došao s nekoliko komšija te zatekao zaista nesvakidašnji prizor.

Velika borba

- Nismo znali kako vučici prići, pošto je bila bijesna. Uspjeli smo je savladati lasom, a vuk je, prema mojoj procjeni, težak 60 kilograma - pojašnjava Risto, dodajući da je ta velika borba trajala oko 30 minuta i da je vučica, po veličini zuba, stara od osam do 10 mjeseci i da su je nakon ulova, prema lovačkim propisima, s obzirom na to da je bila bijesna, spalili.