Povodom Pravoslavne nove godine hercegnovske crkvene opštine u noći između 13. i 14. januara organizuju svečani doček Pravoslavne nove  godine.

crkva svetog arhangela mihaila herceg novi

Pod sloganom „Bogom blagoslovena Nova 2014. godina!“ za 21.00 sat predviđena je večernja služba u hramu Svetog arhangela Mihaila na Trgu Hercega Stefana u Starom gradu, inače u narodu poznatom po imenu Belavista.

Na istom trgu od 21.30 do 23.30 časova predviđen je nastup poznate umjetnice Biljane Krstić i grupe „Bistrik“ sa gostima. U posljednjih pola sata stare godine po julijanskom kalendaru predviđen je novogodišnji moleban koji će se održati  pored hrama Svetog arhangela Mihaila, a služiće ga sveštenici hercegnovskih parohija. Poslije dočeka Pravoslavne nove godine i poslije molebana predviđen je nastavak novogodišnjeg programa. U utorak, 14. januara, u hramu Svetog arhangela Mihaila, sa početkom u 9.00 časova, predviđena je Sveta liturgija.

 Takođe, iz hercegnovskih crkvenih opština obaviještavaju da će u nedjelju 19. januara, sa blagoslovom arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko–primorskog Amfilohija i trudom crkvenih opština Herceg-Novog, a povodom praznika Bogojavljenja, na Škveru biti (plaža Žalo) osvećenje mora i održano drugo po redu nagradno plivanje za Bogojavljenskim krstom „Herceg-Novi 2014.“. Za ovo takmičenje najboljem plivaču pripašće zlatna medalja sa likom Svetog Save, te srebrne medalje za najmlađeg i najstarijeg učesnika.
Prije plivanja i svečane litije, u 9.00 časova, u hercegnovskim hramovima  biće služene Svete liturgije i vodoosvećenje.