Visoka temperatura u Republici Srpskoj, neuobičajena za ovo doba godine, negativno utiče na pčelarska društva, a zahlađenja u narednom periodu mogu da prouzrokuju velike gubitke i stradanje pčelinjih zajednica.

medonosna sezona republika srpska radivoje maksimovic

Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, objašnjava da usljed ovakve temperature pčele izlijeću, troše energiju i hranu, zbog čega može da dođe do stradanja posebno manjih zajednica koje nemaju adekvatnu količinu hrane.

U košnicama u kojima su pčelari ostavili dovoljno hrane postoji manja šansa da visoka temperatura utiče na stradanje pčela.

Maksimović napominje za Srnu da je dobro da u periodu zimovanja postoji nekoliko toplih dana, ali da konstantno visoka temperatura može izazvati negativne posljedice, te uticati negativno na dalji period zimovanja pčela.

On upozorava pčelare da obrate pažnju i na "varoe destruktor" - krpelj koji svake godine nanosi velike štete pčelarstvu u Republici Srpskoj i da preduzmu odgovarajuće mjere za suzbijanje te bolesti, napominjući da se za to najčešće koristi organski preparat - oksalna kiselina.

S obzirom na, kako su analize pokazale, ekstra kvalitet meda na području Srpske, neophodno je zaštititi pčelinja društva.

Potrebna je podrška Ministarstva poljoprivrede radi podizanja pčelarskih kapaciteta, gradnje objekata za skladištenje i preradu pčelinjih proizvoda, a treba obezbijediti firme koje se bave izvozom meda.

"Nadam se da će pčelarstvo u narednom periodu doživjeti procvat, jer se med u EU tretira kao lijek, a ne kao hrana", ističe Maksimović i napominje da su na području Srpske, a posebno u Hercegovini, idealani uslovi za pčelarstvo.

Savez udruženja pčelara Srpske u kontaktu je sa određenim firmama iz inostranstva koje su zainteresovane za otkup meda - zato se treba izboriti za prodaju kvalitetnog meda, te suzbiti prodaju meda sumnjivog porijekla, koji se svakodnevno plasira na tržnicama, u kafićima i restoranima.

"Posljednje analize holandskih eksperata pokazale su da je kod pčelara u Srpskoj med dobar, dok je med u kafićima i restoranima koji služe uz čajeve veoma lošeg kvaliteta", upozorava Maksimović i napominje da bi suzbijanje takve prodaje omogućilo bolju prodaju meda i zaštitilo zdravlje kupaca.

Maksimalna količina HMF-a u jednom kilogramu meda iznosu 40 miligrama, ali su se, prema urađenim analizama, te vrijednosti u spornom medu iznosile od 230 do 1.970 miligrama po kiloramu.

Maksimović podsjeća da je Savez udruženja pčelara Republike Srpske najbolje organizovana NVO na ovom području, sa 56 članica opštinskih udruženja pčelara.

Prošla sezona je, prema Maksimovićevoj ocjeni, bila dobra i prinosi u Republici Srpskoj, gdje ima od 110.000 do 120.000 košnica, iznosili su od 10 do 20 kilograma meda po košnici.