Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević danas je, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, u zgradi Gradske uprave, organizovao prijem za predstavnike javnih preduzeća i ustanova, grada, te privatnike i medije.

prijem kod gradonacelnika povodom dana i krsne slave republika srpske

U pozdravnoj riječi gradonačelnik Vučurević je istakao da 9. januar podsjeća na vrijeme kada se po prvi put stvorio oblik organizovanja Srba u okviru BiH, te na period kada se sjećamo stradanja srpskog naroda koji je u četvorogodišnjem otadžbinskom ratu uspio da stvori Republiku Srpsku koju danas slavimo i treba da čuvamo. „Narod Trebinja je Republiku Srpsku platio sa 267 žrtava i 855 ratnih vojnih invalida koji su dijelove svog tijela položili za RS i za ovaj dan koji mi danas slavimo. Ovo je i dan kada moramo da se okrenemo i vidimo šta smo uradili prema onima koji su stvorili Srpsku i najviše uložili u njene temelje, a to su, prije svega, porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Sa nezadovoljstvom danas konstatujem da je u našem gradu još uvijek 25 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji su stambeno nezbrinuti, te još 78 djece poginulih boraca koji nisu zaposleni“, rekao je Vučurević i dodao da je u 2013. godini zaposleno  29 djece poginulih boraca te da će tu praksu nastaviti i u narednom periodu.

On je podsjetio i na činjenicu da je Grad Trebinje u 2013. godinu ušao sa velikim deficitom, ali da je isti strpljivim radom uspio da se prevaziđe. Vučurević dodaje da se prema Gradu Trebinju vodi, iz perioda 2006. i 2007. godine, još oko dvadesetak sudskih sporova, te da će se grad, ako se nastavi pristizanje presuda, ponovo naći u nelagodnoj situaciji.

U protekloj godini, preko Centra za socijalni rad, izdvojena su značajna sredstva za socijalne kategorije, kao što su Boračka organizacija, Udruženju paraplegičara, Udruženje ratnih vojnih invalida, kazao je Vučurević i napomenuo da su preuzete aktivnosti da se zbrine 25 porodica, te da je grad obezbijedio lokaciju i infrastrukturu. Uskoro će, kako kaže Vučurević, prema Vladi RS biti upućen dopis da se riješi i tih 25 porodica.

„Ne možemo biti zadovoljni privrednim razvojem. Mi smo nakon niza godina i potpunog kolapsa trebinjske privrede od 1991. godine, i masovnih stečajeva koji su se desili u posljednjih šest-sedam godina, ostali bez četiri-pet hiljada proizvodnih radnih mjesta i to je nešto što vrlo teško možemo da nadoknadimo“, rekao je Vučurević i dodao da je Trebinje sada otvoren grad i prema IPA fondovima i međunarodnim organizacijama i institucijama.

prijem kod gradonacelnika povodom dana i krsne slave republika srpske

Vučurević je podsjetio i na infrastrukturne projekte koji su realizovani u 2013. godini, te napomenuo da postoji određen broj zainteresovanih subjekata koji žele ulagati u solarnu i vjetro energiju, te tekstilnu i mašinsku industriju. On je naglasio da mnogi nisu zadovoljni sa statusom Industrije alata gdje je sve učinjeno od strane države, ali i pored toga metalni dio je na koljenima i sve više tone. „Odlučili smo da već narednih dana pozovemo rukovodstvo i kupca Industrije alata da otvoreno porazgovaramo o sudbini još uvijek 700 porodica koje su vezane za taj metalni kompleks“, dodaje Vučurević i podsjeća da je veoma neopravdan dug stečajni postupak u Novoteksu, te da postoje interesi italijanskih preduzetnika za taj nekadašnji gigant.

 „Budžet je u potpunosti realno projektovan. Bazirali smo se na dogovore koje smo postigli sa određenim investitorima. Prigovore da ne trebamo prodavati nekretnine ne smatram vrlo ozbiljnim zato što ako nekome nešto ne prodate ne možete ništa očekivati da se uradi“, istakao je gradonačelnik Trebinja i dodao da ima neslužbeni podatak da je konditorska industrija u Trebinju, u 2013. godini, ostvarila ukupan prihod od 68 miliona maraka.

U okviru socijalne karte popisalo se 470 porodica i u narednim danima će predstavnici Centra za socijalni rad i Administrativne službe posjetiti sve one porodice kod kojih je stanje socijalne potrebe. Takođe, Trebinje je među jedinim gradovima i opštinama u Srpskoj u kojoj su socijalna prava i primanja  povećana.

„Trebinjaca je sve manje što je pokazao i popis. To je nešto što treba da je alarmantno i u tom pravcu smo predvidjeli po 500 KM za svaku novoređenu bebu“, konstatovao je Vučurević.

Vučurević je pozvao sve prisutne da zajednički rade za dobrobit Trebinja i Trebinjaca, te da se u godini kada se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata pošteno i sa epitetom oduži žrtvama – Trebinjcima koji su pali u tom ratu.