Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će Srpska postojati i biti sve jača, te da njena samostalnost treba da se postavi kao državni i politički cilj.

milorad dodik

Dodik je rekao da je prije toga potrebno poštivati Dejtonski sporazum i iz njega iskoristiti što se može. "BiH ne može da opstane, jer nema dovoljno političke ljubavi za nju", rekao je Dodik za Radio-televiziju Srpske.

On je dodao da nijedno rješenje na nivou BiH nije dobro za Republiku Srpsku i da ona osjeća ogroman teret činjenice da se nalazi u BiH, ali da na otimanja nadležnosti u ranijem periodu mora da se odgovori isključivo političkim sredstvima.

Prema njegovim riječima, veliki nalet prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH zaustavljen je prilikom reforme policijskih struktura u BiH.

"Druga faza je da se ospori ono što je oteto od nadležnosti, što nije nimalo jednostavno, ali se mora dovoditi u pitanje, jer je to urađeno mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da će Republika Srpska, ukoliko se nastavi ovakav slijed događaja, logično ispostaviti svoj zahtjev za samostalnošću, jer od BiH nema ništa.

Prema njegovom mišljenju, BiH je neupravljiva i neodrživa zemlja, koja još preživljava zbog straha od međunarodne intervencije i koja nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju.

Govoreći o obilježavanju Dana i krsne slave Republike, 9. januara, te nedolasku zvaničnika iz Federacije BiH na svečanost, Dodik je rekao da to govori o samoj BiH. "Ni mi ne volimo BiH, pa je logično da ni oni ne vole Srpsku, ali ona zbog toga neće biti slabija", rekao je Dodik.

Komentarišući morbidnu "čestitku" bošnjačkih organizacija povodom Dana Republike, Dodik je rekao da je ta čestitka došla iz Federacije BiH, a ne iz Srpske, koja nije vođena politikom etničke mržnje.

"Ako neko ne želi pomirenje, onda to samo može pojačati naše uvjerenje da smo na pravom putu boreći se za naš status. Da li će oni nastaviti da se ponašaju negativistički prema Srpskoj? Naravno da hoće. Mnogi od njih su propatili i izgubili najmilije, ali je i na srpskoj strani bilo mnogo stradalih", rekao je Dodik.

On je naveo da zločini nisu činjeni u ime Republike Srpske i da ona nikad nije imala plan te vrste, kao i da nijedno njeno rukovodstvo to nije postavljalo kao ciljeve.

"To što drugi misle da Republika Srpska ne treba da postoji je njihov problem. Republika Srpska je dobro mjesto za život svih i u njoj živi značajan broj Bošnjaka i Hrvata koji mogu da je ne vole, ali je važno da poštuju njene zakone", rekao je Dodik.

Govoreći o odlikovanju Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje će mu biti uručeno u martu u Moskvi, Dodik je rekao da je ono rezultat dobrih odnosa koje Srpska gaji prema ruskoj državi i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, te da je to partnerstvo prepoznato.

"Ne bih imao priliku da dobijem to priznanje da nisam predsjednik Republike, tako da razumijem da je to priznanje samoj Republici", rekao je Dodik.