NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da je crkvu najlakše omasoviti preko mladih koji su otvoreno opredijeljeni za život i ljubav, a da međusobna otuđenost vodi i otuđenosti od Boga.

vladika Grigorije

On je naglasio da mlade ljude treba jednostavno voljeti, a to znači da im nikada i nipošto ne treba ukidati njihovu slobodu.

"Ništa im ne nametati, niti oduzimati što je dobro, nego pokušati njihovu otvorenost za ljubav i život napojiti ljubavlju i životom", rekao je vladika Grigorije za "Blic".

Govoreći o uticaju politike na vjerske poglavare, episkom Grigorije je rekao da ne vidi da je neko od vjerskih poglavara Srpske pravoslavne crkve pod uticajem politike, izuzev, kako je naveo, ako se njegov respekt prema instituciji predsjednika Republike Srpske i ličnosti ne tumači na taj način.

"Ali, čini mi se da takav respekt imaju i svi vjerski poglavari Srpske pravoslavne crkve u BiH", poručio je vladika zahumsko–hercegovački.

On je naglasio da političarima zamjera samo jednu stvar, koja nije nimalo bezazlena, a to je partijska ostrašćenost. "Nerijetko misle da ukoliko neko uvažava jednog političara, po automatizmu ne poštuje drugog. To je najveća predrasuda na političkoj sceni kod nas", poručio je vladika Grigorije.

On je ocijenio dobrom i korisnom preporuku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske upućenu onima koji žele da ulažu u izgradnju novih hramova da taj novac preusmjere na vrtiće, škole, bolnice i humanitarne organizacije.