Mještani svih zaselaka sela Zagora na Trebinjskim brdima, njih oko šezdesetak, nalagali su večeras badnjake kod crkve Svetoga cara Konstantina i carice Jelene.

nalaganje badnjaka zagora

Tradiciju nalaganja badnjaka, koja je jedno vrijeme u doba komunizma bila prekinuta, Zagorani su obnovili prošle godine, u znak proslave 17 vijekova Milanskog edikta koji je donio upravo car Konstantin, kome je, zajedno sa njegovom majkom Jelenom i posvećena zagorska crkva.

„Naši su preci oduvijek bili pobožni i tu pobožnost i na nas prenijeli, pa smo, iako badnjaci nisu nalagani kod crkve, svaki od nas ovo sveto drvo ložili u svojim domovima, bilo da su to činili po ovim zaseocima, bilo u Trebinju, gdje su Zagorani i u komunizmu bili među onim stanovnicima ovoga grada koji su i slavu slavili i djecu krštavali“, kaže Luka Petrović ispred seoskog Crkvenog odbora.

Proh zagorski, otac Nikola Janković je u svome obraćanju kod badnjaka istakao da i ova priroda podsjeća na vitelejemsku noć i pećinu u kojoj se rodio Bogomladenac Hrist.

„Sve nas večeras podseća na noć od pre više od dvadeset vekova kada se rodio Hristos, da bi sapaso čoveka, u smirenju, u jaslama, u pećini, među stokom, donoseći nam spasenje i mir, ljubav i radost, da bi oslobodio čoveka od smrti, greha i đavola“, rekao je otac Nikola.

Podsjetivši da je i danas i uvijek sa nama Bog, poželjevši da se nikada od Boga ne rastajemo, otac Nikola je poželio srećno i blagosloveno ovo Badnje veče koje proslavlja ime božije.

Na ljubav i radosno slavlje podsjetio je uz sjaj svetog drveta i još jedan član Crkvenog odbora Zagore, Vujadin Vuković, ističući da je tradicija nalaganja badnjaka jednom bila prekinuta, ali, kako kaže, “daće Bog da se to nikada više ne desi“.

„Uz dobru volju i na radost svih naših mještana, mi smo ovu tradiciju nastavili prošle godine, a ove godine nas je, evo, još i više nego lani, pa će nas, uz božju pomoć, dogodine i svake naredne godine na nalaganju badnjaka u našem selu biti sve više, prvenstveno djece, naših potomaka“, rekao je Vuković.

Zagorani su u slavu Badnjaka organizovali i malo narodno veselje, na kome su uz posnu zakusku, pjevali pjesme svojih predaka i veseljeli se dolasku Božića.

Nalaganju badnjaka je, osim Petrovića koji je i gradski odbornik, prisustvovao i njegov kolega iz Skupštine Grada, odbornik Srđan Bubalo...