Pod sloganom „Saberimo se na Badnje veče i u ponoć oko hrama svetog arhangela Mihaila na trgu Hercega Stjepana kako bi blagoslov Gospodnji bio sa svima nama“ juče je na nedjelju svetih otaca počeo program božićnih svečanosti pri hramu Svetog arhiđakona Mihaila u Starom gradu u Herceg-Novom.

kicenje badnja i podjela paketica herceg novi

U okviru svečanosti danas je nakon Svete liturgije u pomenutom hramu obavljeno kićenje Badnjaka i podjela božićnih paketića hercegnovskoj djeci. U prigodnoj besjedi otac protojerej-stavrofor Radomir Nikčević je objasnio najmlađim da večeras dolazi Božić, najradosniji hrišćanski praznik. "Kićenjem badnjaka i podjelom paketića najmlađim želimo da uz tradicionalnu slamu u vremenima kada svega imamo dočarama taj Hristov dolazak među nas. Želimo da ovu dječicu približimo crkvi i vjeri, a sve sa ciljem da postanu  dobri ljudi. Zato je važno da se ova djeca ovdje okupljaju da bi postali pravi istinski ljudi, da bi mogla da se osposobe za život koji ih očekuju i da budu onaj kvasac koji svakoj generaciji daje snagu“, rekao je otac Nikčević.

U programu je učestvovao dječi hor „Sveti Sava“.

Večeras u 19.00 časova biće održana svečana večernja služba sa sabornim nalaganjem Badnjaka na trgu Hercega Stefana ispred hrama Svetog arhangela Mihaila. Za 21.00 sat predviđeno je  nalaganje badnjaka ispred hrama Prepodobnog Fjodora Ušakova na ruskom groblju na Savini.

U ponoć na gornjem trgu, na otvorenom prostoru pored hrama Svetog arhangela Mihaila, predviđena je  ponoćna božićna liturgija sa pričešćem vjernika.

Na Božić, u 9.00 sati, biće održana praznična božićna liturgija sa pričešćem u sutorinsko-kruševačkoj parohiji, koja pripada zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Eparhiji.