Herceg-Novi i Boka juče su se oprostili od Božidara Stanišića – Cikote, jednog od najpoznatijih ličnosti svoje sredine.

komemoracija bozidar stanisic cikota herceg novi

Povodom smrti najboljeg sportiste kojeg je do danas dao Varterpolo klub „Jadran“ i Herceg-Novi, a možda i bokeljski sport, u prepunoj sali SO Herceg-Novi održana je juče, u prisustvu brojnih javnih ličnosti, posebno sportista-starih asova „Jadrana“ i „Primorca“, komemoracija koju su zajednički organizovali VK „Jadran“ i SO Herceg-Novi.

Komemorativni skup kojem je prisustvovala i porodica Božidara Stanišića - Cikote otvorio je Rade Božović, dugogodišnji saradnik Cikote, u Centru za odmor i rekreaciju „Igalo“. On je kazao da o Cikoti svako može da ispriča svoju  priču jer ga je svako doživljavao na svoj način, ali da su na kraju sve priče iste. „Božidar Stanišić - Cikota je bio legenda vaterpola, legenda Herceg-Novog, Crne Gore i Jugoslavije. Cikota je bio više od sportiste, a vaterpolo je za Novljane bio više od sporta. U svijetu se prvo pročuo Cikota, a preko njega i grad iz kojeg dolazi. Bio je čovjek rijetke karakterne čvrstine i moralnih principa. Nije bilo tog novca koji bi ga odveo van Herceg-Novog“, rekao je Božović i dodao se odupro i socijalističkom pritisku i političkoj ideologiji. „Cikota je jedan od rijetkih koji je svemu tome odolio i zbog toga često ispaštao“, naglasio je Božović.

Cikotu je krasila nesvakidašnja skromnost. Nikada nije isticao sam sebe niti se gurao, osim „na dva metra“. Odbijao je pozive na prijeme i svečanosti, voleći da vrijeme provede sa porodicom ili u bašti. „Herceg-Novi ima trofejnih sportista, ‘Jadran’ možda ima ili će imati i boljih sidruna, ali Cikota ostaje jedan i jedini, zbog šarma i lakoće kojom je  sve to izvodio“, rekao je Božović  u svom nadahnutom  slovu o svom prijatelju i učitelju u sportu, ali i u životu.

Ono što  je uradio  za VK „Jadran“, bokeljski, crnogorski i jugoslovenski vaterpolo ne može da stane u malo riječi. Tih riječi će biti uvijek malo za velikog maga majstora vaterpola.

Cikotina magija je učinila da su sudije jednom prilikom  spustile zastavu i odložile pištaljku da bi aplaudirale njegovoj bravuri. To je nezabilježen detalj u istoriji sporta. On je vaterpolo doživljavao kao igru mašte i viteško nadmudrivanje.

„Cikota je bio legenda i igrač sa osmijehom, a legende i osmjesi nikada ne umiru. Cikota će zauvijek ostati legenda 'Jadrana', legenda grada. Cikota ovo nije zbogom već veliko novsko adio“, kazao je kroz suze predsjednik „Jadrana“ Đuro Marić.

U ime „Jadrana“ od velikog sportiste i čovjeka oprostio se bivši direktor „Jadrana“ Boro Mračević, a u ime SO Herceg-Novi predsjednik opštine Dejan Mandić.

Božidar Stanišić - Cikota sahranjen  je juče na porodičnom groblju kod crkve Svetog Spasa na Toploj.