Dopisnik dnevnog lista "Dan" Lidija Nikčević, koja je sinoć napadnuta u Nikšiću, ocijenila je da je taj napad još jedan udar na slobodnu riječ i novinarstvo u Crnoj Gori.

dan napadnuta novinarka niksic

Nikčevićeva, koju je sinoć ispred dopisništva "Dana" u Nikšiću maskirani napadač više puta udario palicom po glavi, nije životno ugrožena i oporavlja se u nikšićkoj bolnici.

Ona je novinarima rekla da je oko 19.00 časova izašla iz dopisništva, koje se nalazi u užem centru Nikšića, te da se spustila niz stepenice ka parkingu, namjeravajući da uđe u automobil, kada je napao maskirani napadač sa fantomkom na glavi.

"Prvo me snažno povukao za rame i čim sam se okrenula udario me palicom po glavi. Instiktivno sam podigla ruku da se zaštitim, ali me ponovo udario po glavi, a zatim i treći put. Počela sam dozivati u pomoć, ali niko me nije čuo", ispričala je Nikčevićeva.

Napadač je, kako je navela, u tom trenutku panično potrčao ka obližnjim garažama.

Ona je dodala da je napadač bio visok oko 185 centimetara i obučen u crno odijelo, nalik onima koje nosi privatno obezbjeđenje "i samo su mu se kroz fantomku nazirale oči".

"Jedva sam smogla snage da se vratim uz stepenice, uđem u frizerski salon i kažem im da pozovu hitnu pomoć i policiju. Krv mi je liptala niz lice. Prvo su se pojavili doktori Mićo i Zorica Radulović koji žive u istoj zgradi gdje se nalazi naše dopisništvo i povezli me do bolnice", rekla je Nikčevićeva.

Prema njenim riječima, masikarni napadač je tokom udaranja kratko povukao za torbu, ali mu, kako tvrdi, pljačka nije bila motiv, jer je u suprotnom ne bi tako manijački udarao po glavi.

"Ovo je još jedan udar na slobodnu riječ i novinarstvo u Crnoj Gori. I ovo čeka i nekog od vas - mojih kolega, samo je pitanje ko će biti sljedeći", naglasila je Nikčevićeva.

Ona je dodala da ne može ni da pretpostavi ko je napadač, ali da se nada da će biti uhapšen što je prije moguće.

"Napad me neće obeshrabriti i pisaću hrabro kao i do sada. Mogu udarati, ali ću ja perom", poručila je Nikčevićeva.

Udruženje novinara Crne Gore: Poziv na generalni štrajk

Udruženje novinara Crne Gore pozvalo je predstavnike crnogorskih medija da se ujedine u osudi nasilja nad novinarima i da nakon božićnih praznika organizuju generalni štrajk uz zahtjev da bude zaustavljeno bezumlje i gušenje novinarskih i ljudskih sloboda.

Udruženje novinara Crne Gore zaprepašteno je brutalnim napadom na dopisnika lista "Dan" iz Nikšića Lidiju Nikčević i poziva nadležne državne organe da hitno otkriju i kazne nalogodavce i počinioce ovog vandalskog i kukavičkog djela.

Nikčevićeva je napadnuta sinoć oko 19.00 časova ispred dopisništva "Dana" u centru Nikšića, kada je maskirani napadač više puta udario palicom po glavi. Ona je zbrinuta u bolnici, ali nije životno ugrožena.

"Ovo je još jedan u nizu primjera da ne živimo u slobodnom društvu, gdje su izgleda novinari krivi za sve, dok kriminalci i razni polusvijet bivaju zaštićeni u samo deklarativnom procesu za slobodno i demokratsko društvo u Crnoj Gori", rekao je potpredsjednik Udruženja Ranko Pavićević.

Prema njegovim riječima, nadležni u Crnoj Gori, nakon svih prebijanja, prijetnji, šikaniranja, terorističkih napada, pa čak i ubistava novinara, ne shvataju da je slobodna javnost krvotok modernog društva.

"Ne shvataju i da su nam na putu evropskih integracija neophodni profesionalni, odgovorni i slobodni mediji i novinari i da je istina krajnji cilj njihovog rada", rekao je Pavićević.

On je podsjetio na uzaludna reagovanja protiv sve učestalijih napada na kolege novinare i na inertni i neodgovorni odnos nadležnih državnih organa u otkrivanju nalogodavaca i počinilaca.