Strukovni sindikat doktora medicine istočne Hercegovine saopštio je da doktori u trebinjskoj bolnici pružaju adekvatnu zaštitu i da pacijenti imaju sve uslove u skladu sa nivom zdravstvene zaštite koju ova ustanova pruža i da ne podržavaju štrajk upozorenja samostalnog sindikata ove bolnice.

bolnica trebinje strajk

Ocjenjujući neistinitim tvrdnje predsjednika Samostalnog sindikata Bolnice Trebinje Radoslave Pištinjat, Strukovni sindikat navodi da su tim dezinformacijama građani Trebinja i Hercegovine dovedeni u zabludu.

Ovaj sindikat kaže da je tačno da se jubilarne naknade i nagrade ne isplaćuju u ovoj teškoj situaciji u kojoj se čitav region nalazi, ali da se plate i doprinosi redovno isplaćuju.

U saopštenju Strukovnog sindikata navodi se da iz finansijskih sredstava kojima ustanova raspolaže prioritet mora da bude zdravstvena zaštita korisnika zdravstvenih usluga.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Bolnice Trebinje Radmilo Jegdić rekao je Srni da taj sindikat ne podržava proteste u režiji Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Grupa zdravstvenih radnika pri Samostalnom sindikatu Bolnice Trebinje danas je održala polučasovni štrajk upozorenja, tražeći redovniju isplatu plata i naknada.

Zdravka Vreća: Trebinjska bolnica jedina redovno isplaćuje plate

Direktor Bolnice Trebinje Zdravka Vreća izjavila je da je ovo jedina zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja redovno isplaćuje plate zaposlenima i uplaćuje doprinose.

Vreća je ocijenila da polučasovni štrajk upozorenja Samostalnog sindikata trebinjske Bolnice ima političku pozadinu i da je riječ o samovoljnoj inicijativi pojedinca, aludirajući na predsjednika ovog sindikata Radosavu Pištinjat.

Ona je potvrdila da je uplata novembarske plate bila 31. decembra, te odbacila optužbe Sindikata da nisu dobri uslovi za rad, navodeći da nijednog momenta nije bilo zastoja u procesu rada.

"Ukoliko infuzije nije bilo jedan dan odmah smo je kupili", rekla je Vreća i dodala da je Bolnica snabdjevena lijekovima, infuzionim rastvorima i drugim sredstvima neophodnim za rad.

Direktor Bolnice Trebinje nazvala je optužbe Samostalnog sindikata proizvoljnim iznošenjem podataka, navodeći da su pacijenti izuzetno zadovoljni uslugama ove zdravstvene ustanove i da je broj hospitalizovanih pacijenata u odnosu na druge ustanove znatno veći.

Što se tiče opterećenosti zdravstvenih radnika, Vreća je rekla da je istina da su neka odjeljenja opterećena, ali da sveukupna opterećenost nije izražena.

Ona je dodala da 305 zaposlenih u toku mjeseca opslužuje od 650 do 700 hospitalizovanih pacijenata, te da po standardima ima i 40 zaposlenih viška.

Tvrdnje Samostalnog sindikata da pacijenti ove bolnice sve češće odlaze na liječenje u Foču, Vreća je ocijenila neistinitim navodeći da se mnogi koji su se liječili u drugim gradovima vraćaju ponovo u Trebinje jer su zadovoljni uslovima liječenja u Bolnici Trebinje.