Herceg-Novi je jutros obišla  tužna vijest da nas je zauvijek napustio svima dragi Božidar Stanišić - Cikota /1936/, najbolji sportista Herceg-Novog svih vremena.

bozidar stanisic cikota herceg novi

U onaj bolji svijet u 78. godini  života  se zauvijek preselio jedan od najboljih vaterpolista svijeta i prije svega čovjek koji je ljepše i otmenije od ikoga znao obnoviti i uzgajati ljubav prema vaterpolu, a niko kao on nije znao da bdije nad srpskim nacionalnim bićem, kulturom i duhovnosti rodne Boke.

Božidar Stanišić - Cikota rođen je 1936. godine u Herceg-Novom. Veoma uspješnu sportsku karijeru započeo je u „Jadranu“ kao plivač, a nadarenost za plivanje mu je bila odskočna daska da izraste u vaterpolu u igrača svjetskog dometa.

Njegova igra i golovi posebno „šraubom“ su bili njegova specijalnost i ušli su u udžbenike tehnike vaterpola u svijetu. Svojim rezultatima izborio  je mjesto i spada u red najistaknutijih  sportista „Jadrana“, ako ne i najboljih svih vremena. Svojim rezultatima, igrom i ljudskim kvalitetima postao je legenda crnogorskog, jugoslovenskog i svjetskog vaterpola.

Božidar Stanišić je u „Jadranu“ prošao sve selekcije. Za prvi tim je debitovao 1954. godine u Zagrebu protiv „Mladosti“. Za prvi tim  odigrao je punih 17  sezona i u prvenstvenim mečevima u 219  utakmica postigao 191 gol. Igrajući za „Jadran“, a potom i za „Mladost“ iz Bijele, postigao je 269 golova i zauzimao je 33 mjesto na listi najboljih strijelaca bivše Jugoslavije.

Sa „Jadranom“ je osvojio dvije titule (1958. i 1959.) i Kup Jugoslavije 1959. godine. U tri prvenstva bio je najbolji strijelac Prve lige. To je bilo 1963., 1965. i 1966. godine. Jedini je sportista u Crnoj Gori koji je čak četiri puta (1959., 1961., 1963. i 1965 godine) biran za najboljeg. Tri puta je bio drugi, dva puta treći i jednom četvrti na rang listi najboljih u Republici. Prošao je sve državne selekcije, a za najbolju „A“ selekciju odigrao je 99 utakmica. Učesnik je Olimpijade 1960. godine u Rimu i u Tokiju 1964., kada je osvojio srebrnu medalju. Na prvenstvu Evrope u Budimpešti 1958. godine takođe je bio drugi.

Uz vaterpolo Cikota je kao i njegovi vršnjaci u zimskim mjesecima igrao  u Košarkaškom klubu „Primorje“. Po završetku igračke karijere bio je dugi niz godina trener u „Jadranu“ i „Bijeloj“.

Za svoj dio života proveden u sportu Božidar Stanišić - Cikota dobio je  priznanje SOFKE Jugoslavije - Plaketu za razvoj vaterpolo sporta 1977. godine. Takođe, dobitnik je zlatnog delfina  i zlatnog sata, te titule zasluženog sportiste Crne Gore. Dobitnik je prve Oktobarske nagrade grada Herceg-Novog 1964. godine. Od strane sportskih novinara 2000. godine ponio je titulu sportiste vijeka u Herceg-Novom. Od 2012. godine bio  je  počasni  član „Jadrana“. U prošloj godini dobio je od Mitropolije crnogorsko-primorske novoustanovljenu nagradu Petra Petrovića Njegoša za njegovanje tradicije i duhovnosti srpskog naroda.

Povodom smrti Božidara Stanišića – Cikote, u nedjelju, u 10 sati i 30 minuta, u prostorijama SO Herceg Novi, VPK „Jadran“ i opština Herceg Novi organizuju komemorativnu sjednicu. Sahrana Božidara Stanišića - Cikote biće održana istog dana na porodičnom groblju kod crkve Svetog Spasa na Toploj.