Dok grupa "Kolonija" neposredno prije ponoći uništava basove zvučnika pred više hiljada razdraganih ljudi, energična pjevačica Ira pita da li neko želi da je zagrli na bini u novodišnjoj noći.

vesna dubrovnik

I dok pogledom traži nekoga u publici za grljenje, gle u prvom redu primjetim simpatičnu djevojku kako moli momke iz obezbjeđenja da je podignu na binu. Nakon što je djevojka zagrlila Iru, ona je upita - "A kako se zoveš djevojko?" "Vesna!" - ona će sva radosna i usput pjevajući sa Irom neku pjesmu od Kolonije. "A jesi li iz Dubrovnika?" - nastavi Ira "Nisam" - reče Vesna sva ponosna - "Iz Trebinja sam!" Iskreno ja sam nakon ovoga očekivao gomilu zvižduka i negodovanja ali uslijedile su gromoglasne pozitivne ovacije, a Vesna sva srećna još se i izgrli sa zgodnim plesačem Kolonije.

I tako, "kraljica" Vesna postade prvi trebinjski ambasador dobre volje u Dubrovniku nakon rata. Potpuno neopterećena politikom i nesrećnim dešavanjima koja su nam svima još u glavi mislim da je i ne želeći ovim potezom učinila više za dobre odnose između ova dva grada nego svi političari i velike glave zajedno.

Bravoooooo Vesna!

P.S. Da napomenem da je doček u Dubrovniku na moje oduševljenje kao i oduševljenje drugih prisutnih bio u znaku BiH muzike jer je grupa Teška industrija od 21.00 do 23.15 nastupila sa velikim brojem hitova Bijelog dugmeta, Plavog orkestra itd. Bilo je tu i obrada Indeksa, Zdravka Čolića, a bogami i hita Halida Bešlića koji neočekivano dobro zvuči u rok varijanti.

Naravno, odsvirali su i neke njihove autorske stvari koje onako baš solidno zvuče. Što se tiče Kolonije - već viđeno i isfurano davno + nisam ljubitelj ove vrste muzike, ali Ira kao i uvijek svojom nepresušnom energijom i glasom ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

I na kraju, tačno u ponoć uslijedio je stvarno veličanstven vatromet. Treba dodati da je osim Dubrovčana, kojih je bilo najviše, na dočeku bilo i ostalih od Kineza i Nijemaca do Engleza i neizbježnih Rusa. Kao u sred ljeta. Kažu 4-5 hiljada ljudi. Naravno, puno Crnogoraca i Hercegovaca, a najveća i najveselija je bila grupa Bosanaca koji su stajali na stepeništu crkve Sv. Vlaha i koji su Dubrovčanima i svim ljudima radosno pred kamerama lokalne televizije zaželjeli Novu godinu.

Bogme lijepa i nezaboravna noć! Slavenko Vukasović Trebinje