Odbornici Skupštine opštine Nevesinje usvojili su na današnjoj sjednici budžet za 2014. godinu u iznosu od 5.807.365 KM.

nevesinje

Za predloženi budžet glasala je skupštinska većina, dok su protiv bili odbornici SNSD-a, koji su nakon usvajanja napustili sjednicu.

Skupštinska većina nije prihvatila nijedan amandman na budžet, koji je predložio Klub odbornika SNSD-a, a kojim su predviđene uštede po raznim osnovama.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Milosav Uljarević rekao je Srni da je ovaj klub, shodno složenoj ekonomskoj situaciji i problemima u izvršenju budžeta, predložio da plate funkcionera i savjetnika budu vraćene na prošlogodišnji nivo, čime bi bilo ušteđeno 85.000 KM.

"Predložili smo, između ostalog, da rashodi za bruto naknade van radnog odnosa budu ukinute, čime bi uštedjeli 50.000 KM, a da rashodi za reprezentaciju budu smanjeni sa 36.000 KM na 21.000, čime bi bilo ušteđeno 15.000 KM", precizirao je Uljarević.

On je dodao da je jednim od predloženih amandmana predviđeno da se rashodi za političke partije ne uvećavaju, nego da budu smanjeni za 30 odsto, čime bi bilo ušteđeno 19.500 KM, a rashodi za bruto naknade odbornika da budu smanjeni za 10 odsto, čime se uštedi 15.500 KM.

"Na osnovu naših prijedloga uštedjeli bi ukupno 240.000 KM, a analizirajući kategorije korisnika budžeta predložili smo da se ova sredstva rasporede za pomoć studentima, vrtiću, za postavljanje rasvjete na šetalištu prema Miljevcu, postavljanje ili uređenje dvije javne česme u gradu ili bližoj okolini, nabavku vozila za odvoz smeća, realizaciju projekta pješačke staze, kao i za Osnovnu školu 'Risto Proroković", naveo je Uljarević.

Odbornik SNSD-a Milorad Pikula rekao je da je budžet opštine Nevesinje "potrošački i funkcionerski, te da je rezultat kompromisa tri struje u SDS-u" i dodao da su samo primanja savjetnika i funkcionera u opštini povećana za iznos tri prosječne plate u Republici Srpskoj.