STARI GRAD MIČEVAC KOD TREBINJA Legenda o zakopanom blagu i dalje živi, novac nije nađen

Autor: Predrag Mucović/Avaz.ba Foto: Avaz.ba
TREBINJELIVE 30. 12. 2013. - 9:13h

U neposrednoj blizini Trebinja, pored magistralnog puta Trebinje – Nikšić, nalazi se stari grad Mičevac, koji je od 2003. na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

micevac trebinje

Sjedište carinika

Nema preciznih podataka o tome kada je grad podignut i ko ga je izgradio. Prema narodnom predanju, grad Mičevac sagradio je vojvoda Mičeta, po kome je i grad dobio ime. Zadatak ovog grada bio je da kontroliše put koji je prolazio pored njega, a ujedno je bio i sjedište carinika. Mičevac je i danas prilično sačuvan, a nekada je to bio utvrđen grad pravougaonog oblika, s glavnim kulama koje su okrenute Trebišnjici – kaže Đorđe Odavić, magistar arheologije.

Zidovi oko grada debeli su više od metar, a negdje i dva. Sa sjevera je grad bio zaštićen sa pet kula koje su imale podzemlja slična čatrnjama. Ne zna se zašto su služila ta podzemlja, kao spremišta za vodu ili kao tamnice. Dugo se vjerovalo da u njima ima blaga. Dvije čatrnje su čak i otkopane, ali blago nije pronađeno. Iskopavanje Mičevca počelo je u toku ustanka protiv Turske 1875. godine.

Prema legendi, u Trebinje je došao neki Dalmatinac i tvrdio da je u Mičevcu zakopan novac. Odmah su stigli i mještani okolnih naselja Gorica i Most. Kopalo se najviše noću zbog naredbe trebinjskog paše da se tu nasele mještani sela Korjenići, koje je zapaljeno, i da zauzmu neobrađenu zemlju.

Kamene utvrde

Zbog toga se danju obrađivala zemlja, a noću se kopalo po Mičevcu. No, novca nije bilo.
– S juga su bile isturene kamene utvrde, odakle su pucali topovi, a i na glavnom ulazu u grad, dokle je vodio put preko mosta. Najbolje je sačuvana kula iznad glavne kapije, a kako je i najveća, postoji vjerovanje da je tu bio stan Vojvode Mičete. Mičevac je dugo bio u rukama plemićke braće Pavlovića i Hercega Stjepana pa ga zato narod zove i Hercegov grad – ističe Odavić.

Izazov za naučnike

Iako je u neposrednoj blizini Trebinja, Mičevac je još neistražen. Izvedena su neka arheološka iskopavanja i grad je donekle spašen od daljnjeg propadanja. Rezultati istraživanja publicirani su u stručnim časopisima, ali je Mičevac za naučnike još izazov.

Meta osvajača

Mičevac je bio i meta svih osvajača. Prema istorijskim podacima, sultan Mehmed II tražio je 1462. godine od Herceg Stjepana da mu, pored ostalih gradova, ustupi i Mičevac. Pod tursku vlast pao je kada i Trebinje.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja