Jedan od pravih bisera i ambasadora Trebinja je mladi fudbaler Mijat Gaćinović.

mijat gacinovic fudbal vojvodina

O njemu ne treba puno pisati. Svi ga dovoljno poznaju, a prezime Gaćinović samo od sebe privlači pažnju. Otac Vladimir, iskusni fudbaler i trener, majka Zagorka takođe sportski radnik, a brat Marko kolega po kopačkama. Jednostavnije, sportska porodica sa dugogodišnjim iskustvom i tradicijom.

Mijat, najmlađi član čuvene četvorke, rođen je 1995. godine. Prve fudbalske finte napravio je sa pet godina, a trener mu je bio otac Vlado za koga kaže da mu je idol. Rad, trud i posebna vrsta ljubavi, ali i genetski kod, od Mijata su napravili fudbalera koji već niz godina, iako ima tek 19 ljeta, privlači pažnju domaće i strane javnosti. Ponikao je u trebinjskom „Leotaru“, a profesionalnu karijeru je nastavio u novosadskoj „Vojvodini“. Osvajač je prvenstva Evrope do 19 godina sa selekcijom Srbije. U finalu su pobijedili Francuze sa 1:0 i popeli se na krov Evrope. „To prvenstvo smo osvojili zbog odličnog odnosa i atmosfere u ekipi, i naravno kvaliteta jer smo imali stvarno dobru generaciju“, prisjeća se Mijat i dodaje da je Portugal bio, uz Srbiju, najbolja ekipa na prvenstvu. mijat gacinovic fudbal vojvodina

Zanimljiva je činjenica da je baš Mijat postigao gol za poravnanje rezultata protiv Portugala u polufinalu. U 85. minutu zabilježena je sjajna lopta Miloša Veljkovića sa centra terena i realizacija Mijata Gaćinovića. Tim golom Mijat je donio produžetke, penale i finale za Srbiju.

Od 2010. godine član je FK „Vojvodina“. Za prvi tim je debitovao u maju 2013. god., a prvi gol postigao iste sezone protiv niškog „Radničkog“. „Odlično sam se uklopio. Inače sam rodom iz Novog Sada, ali od malena živim u Trebinju. Sada sam ponovo u rodnom gradu. Tamo imam dosta drugova i prijatelja, i druženje je odlično. Privikao sam se i prija mi atmosfera u toj sredini“, kaže Mijat za TrebinjeLive i dodaje da je potpisao novi ugovor sa „Vojvodinom“ do ljeta 2017. godine, te da su za sada sve ambicije vezane za klub iz Novog Sada, i, kako kaže, ne žuri mu se u inostranstvo jer želi da se dokaže u „Vojvodini“, a prava prilika za to biće u martu 2014. godine kada su na proslavu stogodišnjice novosadskog kluba svoj dolazak najavili „Ajaks“ i „Slavija“ iz Praga. mijat gacinovic fudbal vojvodina

„Poštujem klub kao što je ‘Crvena zvezda’ ali mislim da smo u prvoj utakmici pokazali da smo bolji protivnik od njih”, napominje Gaćinović. On dodaje da je malo falilo da prođu u grupnu fazu Lige Evrope, te da se cjelokupan tim sada okrenuo Kupu Srbije gdje im je protivnik „Spartak” iz Subotice. Prema njegovim riječima „Vojvodina” je favorit.

Srpski  i strani mediji Mijata sve češće nazivaju „srećnim džokerom koji kad uđe na teren riješava situaciju”. “Lijepo je kada tako pričaju o nekome, ali nadam se da ću sada sve više i više igrati od početka, jer je to bolje nego kad ulazite sa klupe, ali uvijek je fino kada riješavate utakmice”, kaže on.

mijat gacinovic fudbal vojvodina

Trebinjski „vunderkind“ je dijete Leotara i trenutnu situaciju u klubu sa „Polica“ komentariše: „Stvarno ne mogu da shvatim šta se dešava u ‘Leotaru’. Znamo svi kako je ’Leotar’ bio stabilan premijerligaš, čak je prve godine i osvojio tu ligu, a ovo sad je sramota“, kategoričan je Gaćinović i dodaje da je srpska liga dobra za mladog igrača, ali bi bilo bolje da je kvalitetnija i da srpski klubovi imaju više uspjeha u Evropi jer bi to doprinijelo mladim igračima da se bolje afirmišu. „Fantastičan je osjećaj igrati za zemlju /Srbiju/ koju volite i za koju navijate od rođenja. To je svima san, a podrška iz Republike Srpske prija i biti Hercegovac i Trebinjac odlična je stvar“, sa ponosom kaže mladi fudbaler.

Mijat se trenutno nalazi na odmoru u Trebinju, a uskoro se vraća za Novi Sad na pripreme za početak drugog dijela sezone. Takođe, nedavno je  u Trebinju dobio i posebno priznanje koje se odnosi na promociju sporta.