Kompanija "Svislajon Takovo" iz Trebinja ove godine proizvela je robu u vrijednosti od 68,5 miliona KM i tako se svrstala u jedno od vodećih preduzeća u Republici Srpskoj, izjavio je Srni direktor za investicije u tom preduzeću Radenko Drašković.

svislajon takovo proizvodnja

Drašković je naveo da "Svislajon" sa 370 obučenih radnika, koji rade na najsavremenijim proizvodnim linijama u Evropi, znatno doprinosi razvoju cijele Hercegovine, a ne samo Trebinja.

"U proizvodne kapacitete u Trebinju ove godine uložili smo 12.387.000 KM, a u Nevesinju 6.100.000 KM", napominje Drašković i dodaje da su na 16.000 kvadrata i na 11 lokacija napravili i adaptirali objekte radi proširenja proizvodnih kapaciteta i stvaranja uslova za nova zaposlenja.

On je najavio da će uskoro biti pokrenuta proizvodnja prehrambenih proizvoda u rekonstruisanoj hali u Nevesinju gdje će posao dobiti oko 200 radnika. Taj objekat bi ovih dana trebalo da dobije upotrebnu dozvolu nakon čega će biti pušten u rad.

"U ovom objektu biće instalirano šest proizvodnih linija, i to za majonez, praškaste proizvode, marmeladu, flips, za proizvodnju sokova i alkoholnih pića", precizirao je Drašković, napomenuvši da je oprema za proizvodnju majoneza počela da pristiže.

U okviru tog projekta napravljen je i jedan distrubutivni centar sa maloprodajnim objektom u kome će biti otvorena nova radna mjesta.

Da bi adekvatno odgovorili zahtjevima proizvodnje, Drašković navodi da je već jedna grupa radnika otišla na obuku u Gornji Milanovac, a početkom sljedeće godine otići će i druga grupa.

Drašković kaže da su, uporedo sa ovim investicijama, planirana i druga značajna finansijska ulaganja u Trebinju. Ona, između ostalog, predviđaju otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, dogradnju centralnog magacina na 3.500 metara kvadratnih. Tu će biti premješten sadašnji magacin gotove robe, na čijem prostoru će biti instalirane nove proizvodne linije.

"Od aprila u Trebinju počinje realizacija nove velike investicije koja se odnosi na adaptaciju hale jedan - `Industrije alata` koju ćemo pretvoriti u veliku proizvodnu fabriku sa tendencijom da u njoj širimo proizvodne kapacitete i proizvodni asortiman", najavio je Drašković.

On je rekao da su ovakvi rezultati iziskivali mnogo upornosti i rada, usvajanje novih tehnologija, stručnu podršku, te stručno osposobljavanja zaposlenih, te ulaganje mnogo novca i u opremu i u znanje.

U "Svislajon" Trebinje podsjećaju da proizvode trenutno plasiraju u desetak zemalja, a da su najznačajnija tržišta bivših jugoslovenskih republika.

U ovom preduzeću najavljuju još bolje poslovne rezultate i prepoznatljivost na širem tržištu, napominjući da su dosadašnjih radom obezbijedili stabilnost porodica svih zaposlenih i onih koji rade sa ovom firmom.