Muzej Hercegovine u Trebinju uskoro bi trebalo da dobije prirodnjačku izložbu u potkrovlju, koja bi obogatila stalnu postavku.

muzej hercegovine trebinje

Posjetioci muzeja imaju priliku da pogledaju odjeljenje arheologije, etnologije, istorijsku zbirku, umjetničku zbirku Jovana Dučića, memorijalnu izložbu Atanasija Popovića, legat Milene Šotra, "Kameni svet" - skulpture Radovana Ždrala. Osim toga, u pripremi je i postavljanje stalne prirodnjačke izložbe u potkrovlju Muzeja.

Zgrada Muzeja Hercegovine u posljednjih nekoliko mjeseci je rekonstruisana, a radove su finansirali Vlada Republike Srpske i UNESCO. Prethodno je uređena fasada, golubarnik i sahat kula. Golubarnik je jedini sačuvani autentični objekat golubarske stanice u BiH, ali je godinama bio zapušten i prijetilo mu je urušavanje.

- U golubarniku će biti izložba etno-hrane i pića, a posjetioci će na video-zapisima moći da pogledaju šta sve mogu posjetiti u istočnoj Hercegovini od kulturno-istorijskih spomenika - istakla je Veseljka Salatić, direktor muzeja.

U Muzeju su tokom 2013. godine održane brojne izložbe slika, kako u matičnom objektu tako i u depadansu u Ušću kod Lastve.

- U idućem periodu cilj nam je da postepeno, koliko se može, saniramo unutrašnjost muzeja - rekla je Salatićeva.

Umjetničko odjeljenje, u zavisnosti od materijalnih mogućnosti, planira da uradi restauraciju i konzervaciju slika u depou, a naročito poklon zbirke slikara Milorada Ćorovića i Mirka Kujačića.

Eksponati

U Muzeju Hercegovine su rekli da je što prije potrebno uraditi restauraciju i konzervaciju tapiserija iz stalne postavke. Osim toga, redovno nabavljaju eksponate i to otkupom, poklonima i terenskim istraživanjem.