U 2014. godini "Jadransko brodogradilište" čekaju velike promjene. Vlada Crne Gore donijela je odluku o prodaji većinskog paketa akcija, a tender je već u pripremi i od 15. do 20. januara biće raspisan.

jadransko brodogradiliste privatizacija

Ono što već znamo i što je po nas dobro je da smo dobili pisma o namjerama i da se zna da će na tenderu koji je do sada raspisivan više puta, ali je uvijek bio neuspješan, učestovati pet–šest kompanija sa visokim renomenom u domenu brodogradnje i brodoremonta. To nam daje nadu da će tender uspjeti, i da će se sav proces transformacije koja slijedi odvijati  na principima održivog razvoja“, rekao jedanas  na tradicionalnoj novogodišnjoj prezentaciji poslovanja, trenutno najače privredne kompanije u Herceg-Novom, "Jadranskog brogradilišta", Stanko Zloković - predsjednik od odbora direktora i dodao da će promjene koje čekaju ovog giganta donijeti jedan novi kvalitet brodogradilišta, ali i Bijele i Boke kotorske.

On  je napomenuo da je brodogradilište znatno uspješnije poslovalo u odlazećoj godini i obim posla za nekoliko miliona evra je veći nego u prošloj 2012. godini. U prvoj polovini godine brodogradilište je kvalitno poslovalo i imalo zavidan profit. U drugom dijelu desio se znatan pad i došlo je do velikog pada uposlenja. Svi naši pokazatelji govore da će naredna godina biti neuporedivo bolja od aktuelne. U našoj djelatnosti taj boljitak će se osjetiti tek nakon šest mjeseci od napretka u rastu privrede. Za nas u brodogradilištu je izuzetno važno da imamo ugovorene poslove za iduću godinu“, rekao je Zloković.

Optimizam je izrazio i Petar Tušup, izvršni direktor "Jadranskog brodogradilišta" koji je najavio da njegova firma u ovom trenutku ima ugovorene poslove u vrijednosti od oko 1,5 miliona evra.

Predstavljajući poslovanje „Jadranskog brodogradilišta“ u 2013. godini, Petar Zvicer, direktor proizvodno-prodajnog sektora,  je kazao da je za 11 mjeseci ove godine  u brodogradilištu  remontovano 75 brodova od koji je samo pet bilo domaćih. On je posebno istakao kompaniju „MSC“ sa Kipra gdje je remontovano osam njihovih brodova. Trenutno radimo na školskom brodu Jadran“, potvrđen je dolazak još pet brodova. Osim njih imamo još  15  izvjesnih projekata koje očekujemo do aprila. Manje izvjestan je dolazak još 20 brodova, a to zavisi i od njihove pozicije u momentu odluke o remontu“, kazao je Zvicer.

Glavni problem brodogradilišta je nelikvidnost u poslovanju jer se daju odložene naplate izvedenih radova. „Nakon devet mjeseci poslovanja naš bilans je negativan za oko 970.000 evra. Gubitak je duplo manji nego u 2012. godini ali ono što je sigurno je to da će taj gubitak biti veći zbog pada uposlenja. U devetomjesečnom periodu prihodovali smo za 30 odsto više nego prošle godine i više od cijele 2012. godine“, rekao je Žmukić i dodao da brodogradilište ima oko četiri miliona evra kredita, dok je vrijednost imovine 40 milona evra.

Da od privatizacije očekuju mnogo potvrdio je za TrebinjeLive Petar Tušup. Dio brodogradilišta će se angažovati na remontu jahti i mega jahti uz zadržavanje postojeće djelatnosti. Kolektivni ugovor koji je na snazi će se poštovati, a on je predvidio i socijalni program koji se odnosi na zaštitu prava radnika i predviđenu otpremninu“, rekao je Tupuš.