Vlada Republike Srpske u ovoj godini je započela i realizovala više infrastrukturnih i drugih projekata, koji su od velikog značaja za istočnu Hercegovinu, čime je pokazala da ni u jednom trenutku ne zapostavlja ovaj dio Srpske, rekao je Srni poslanik iz Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija.

ilija tamindzija

Tamindžija je kao najznačajniji projekat aktuelne vlasti naveo završetak tunela Čemerno, kojim se Hercegovina infrastrukturno povezala sa ostatkom Srpske i Srbije, i napomenuo da je to u posljednjih dvadest godina bio prioritet Savjeta opština Istočne Hercegovine.

On je istakao da su počele i konkretne aktivnosti na istorijskom projektu Gornji Horizonti i podsjetio da su u ovom momentu na području opštine Nevesinje aktivni poslovi vrijednosti od oko 30 miliona KM, u okviru kojih je i izgradnja put Nevesinje-Bileća koja je u toku, a na koju je stanovništvo ove regije čekalo više decenija.

"Ostali projekti, kao što su dalekovod Berkovići-Nevesinje, optičke veze, vodovod, te mnogi drugi, biće maksimalno prilagođeni potrebama lokalnog stanovništva, a na proljeće su planirane određene aktivnosti na projektu Hidroelektrane /HE/ Nevesinje, koji čini jedinstveni sistem Gornji Horizonti", kaže Tamindžija.

On smatra da je neophodno izvršiti preregistraciju preduzeća HE "Dabar" u HE "Gornji Horizonti", jer razdvajanje na dva pravna lica ovako značajnog sistema nije utemeljeno ni tehnički, ni ekonomski, a ni teritorijalno, jer su kompletni resursi na teritoriji opštine Nevesinje.

Tamindžija je istakao da se paralelno sa aktivnostima na Gornjim Horizontima izvode i radovi na projekatu HE "Bileća", čijim završetkom će konačno biti završen hidrosistem Trebišnjica, koji je kvantitativno najmoćniji u Evropi, a koji je kao takav zamišljen prije više od pet decenija.

"Realizacijom ovog projekta, u budžete grada Trebinja, Nevesinja i Bileće sliće se višemilionski iznosi, što će obezbijediti značajne investicije i nova radna mjesta, a kvalitetnim upravljanjem vodama, biće eliminisane poplave, a time i ogromne štete", istakao je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, realizacijom ovog sistema Istočna Hercegovina će preći u kategoriju razvijenih regija Republike Srpske.

On kaže da je u ovaj projekat potrebno uključiti sve kadrovske resurse, te da se ne smije dozvoliti da zbog nečije sujete i ličnih motiva određene aktivnosti kasne ni jedan dan.

Tamindžija je naveo da će uskoro u Nevesinju biti u funkciji i jedna od najmodernijih bolnica ne samo u toj opštini, već i u regionu, te da će, poslije božićnih praznika, kompanija "Svislajon" završiti proizvodni pogon u koji se planira zaposliti više od 200 radnika.

"Na području Nevesinja u toku su i neki infrastrukturni poslovi koje finansira preduzeće 'Putevi Republike Srpske", rekao je Tamindžija, naglašavjući da toliko investicija u Nevesinju ne pamte ni najstariji stanovnici ove opštine.

On kaže da ni Trebinje, kao centar regije, nijednog trenutka nije bio zapostavljen i da su značajna sredstva uložena i u razvoj ovog grada.

Narodni poslanik iz Nevesinja je istakao da su ovo samo neki od krupnih projekata koji govore o odnosu Vlade prema regiji, ali i demanti onima koji tvrde da Vlada Srpske ne posvećuje dovoljno pažnje Hercegovini

"Takođe, i mediji treba objektivno da informišu javnost o navedenim projektima aktuelne vlasti, s obzirom da je riječ o velikim i značajnim poduhvatima za regiju istočne Hercegovine. Svi zajedno treba da idemo putem prosperiteta i razvoja i da konačno prestane prljava retorika koja može samo da smeta. Moja teza je da mi u Hercegovini treba da odlučujemo o svojoj sudbini, a ne da stalno nalazimo krivce u drugima", poručio je Tamindžija.