Košarkaš Filip Adamović proglašen je najboljim sportistom Republike Srpske u 2013. godini u tradicionalnom izboru "Glasa Srpske", koji je ove godine organizovan po 59. put.

izbor najboljeg sportiste republike srpske za 2013

Drugoplasirana je karatistkinja Tamara Lozo, dok je na trećem mjestu kik-bokser Marinko Matičić. Među 10 najboljih sportista su i plivačica Ivana Ninković, atletičarka Biljana Cvijanović, rukometaš Srđan Trivundža, tekvondoista LJubomir Stančić, kajakaš Darko Savić, džijudžicu majstor Danijel Blažić i odbojkašica Aleksandra Vidović.

Povelja za izuzetan sportski poduhvat godine dodijeljena je Košarkaškom klubu "Igokea", plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta dodijeljena je Vesi Arežini, dok su plakete za izuzetan doprinos u afirmaciji i unapređenju sporta dobili Ozren Đurđević, Goran Hadžić i Goran Teofilović.

Plakete za ambasadore sporta Republike Srpske pripale su Mijatu Gaćinoviću, Ognjenu Ožegoviću i Ognjenu Kuzmiću.

Plaketa "Glasa Srpske" posthumno je dodijeljena fudbalskoj legendi Slobodanu Karaliću, dok je plaketa za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije u oblasti sporta pripala proslavljenom fudbaleru Savi Miloševiću.

Plaketa za izuzetne rezultate u sportu za invalide pripala je Miri Vasiću, a nagrada najboljem sportskom novinaru u 2013. "Zlatno pero - Limun Papić" novinaru Radio-televizije Republike Srpske Zoranu Prnjatoviću.

Najboljeg sportistu odabrao je stručni žiri kojim je predsjedavao proslavljeni fudbaler Savo Milošević, a u čijem su sastavu bili i proslavljena jugoslovenska košarkašica Slađana Golić, viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske Nenad Rađević, urednik sportske redakcije RTRS-a Nemanja Babić i urednik sportske redakcije "Glasa Srpske" Darko Grabovac.

U okviru manifestacije "Izbor deset najboljih sportista", 12. godinu za redom Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske uručilo je nagrade najperspektivnijim sportistima.

Uručujući nagrade, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović istakla je da su ovi sportisti najbolji promoteri Srpske u svijetu.

Među nagrađenima su odbojkašica Jovana Papaz, bokser Sandro Poletan, tekvondoista Đorđe Vujičić, džudista Slobodan Đorda, atletičar Bojan Stanišić, streljačica Tatjana Đekanović, kik bokser Dejan Dragović, rukometaš Neven Crnogaća, teniserka Nikolina Jović i košarkaš Đorđe Aleksić.

U kategoriji lica sa invaliditetom nagrađeni su Biljana Nedić - košarka u kolicima i Aleksandar Cvijanović - sjedeća odbojka.

Pokrovitelj ove manifestacije je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, a svečanosti u Banskom dvoru u Banjaluci prisustvovali su republički ministri, privrednici, predstavnici javnog, kulturnog i sportskog života Srpske i Srbije.