Otvorena izložba čuvenog Mihaila Muja Jovićevića

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 24. 12. 2013. - 6:41h

U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena izložba slika „Njegoševa nebeska svjetlost“, autora, crnogorskog slika iz Cetinja, Mihaila Muja Jovićevića.

izlozba slika mihailo mujo jovicevic trebinje

Riječ je o Jovićevićevim slikama na kojima je umjetnik originalnim likovnim potpisom vizuelizovao svoju percepciju Njegoševog svijeta opjevanog u „Luči mikrokozma“.

„Slike Mihaila Jovićevića  nijesu ilustracija Njegoševih stihova, već su one izraz simbola, metafora, alegorija i metafizičkih pitanja kroz koje je Njegoš iskazivao filozofske i religiozne poglede na svijet“, rekla je otvarajući izložbu Milka Butulija, predstavnik Udruženja Crnogoraca „Petar II Petrović Njegoš“ i dodala da se slike mogu doživjeti kao odgovori na pitanja koja su dugo postavljana.

Ona je dodala da su slike Mihaila Jovićevića jedan novi izazov i podsticaj u čitanju Njegoša.

Izložbu čini trinaest slika, a prema riječima autora svaka je rađena posebnom tehnikom i do sada je, sa istom postavkom, organizovana i na Cetinju.

mihailo mujo jovicevic

Inače, Mihailo Jovićević (1939) je završio srednju umjetničku školu u Herceg Novom. Akademiju likovnih umjetnosti i poslijediplomske studije u Beogradu. Slikarstvo je studirao kod Mila Milunovića, a konzervaciju kod Milorada Medića. Bio je profesor na Kulturološkom fakultetu, Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Angažovan je kao profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici (univerzitet Mediteran).

Dobitnik je više nagrada među kojima i Trinaestojulske nagrade Crne Gore.

Izložba, koja je otvorena u narednih petnaestak dana, je priređena u organizaciji Udruženja Crnogoraca „Petar II Petrović Njegoš“ iz Trebinja, Ministarstva kulture Crne Gore, Ambasade Crne Gore u BiH i Muzeja Hercegovine, a povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

izlozba slika mihailo mujo jovicevic trebinje

Nakon izložbe priređena je projekcija dokumentarnog filma Branka Baletića „Noć skuplja dva vijeka, Njegoš-jedna biografija“.

izlozba slika mihailo mujo jovicevic trebinje

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja