Lutajući berkovićkim stazama i bogazama na južnoj-hercegovačkoj planini, vijugavim makadamskim putem gdje su najugoženije dionice puta cimentirane, smještenom u tišini kraške ljepotice nalazi se selo Babin Do.

jarcevina hrgud

Selo sa desetak kuća Muratovića, živi isključivo od poljoprivrede i stočarstva i odolijeva zubu vremena već dugi niz godina.

Čist vazduh, nadmorska visina, zdrava životna sredina podstakle su Radoslava–Raka Muratovića da već 40-godina suši i prodaje najveći i nadaleko poznati hercegovački specijalitet „Jarčeve plahe“.

- Ovim se bavim više od 40 godina i u prosjeku osušim godišnje oko 40  plaha. Ove godine sam osušio četrdeset jarčeva na meku plahu. Najteža je bila 26 kilograma osušena - rekao je Rako i dodao da se broj četrdeset slučajno potrefio ovo godine.

Težak i mukotrpan posao. Treba prvo obezbijediti kvalitetnu sirovinu. Jarčeve od 4-5 i više godina. Moraju biti dobro uhranjeni i debeli da bi dobio kvalitetnu plahu.

Tajne sušenja i spremanja nije nam otkrio, kaže: Ne smije se sve znati.

Za ovih četrdeset godina postao je pravi doktor za jarčevo meso. O kvalitetu ne treba ni raspravljati, jer sve što proizvede već je unaprijed prodato.

Kao što je Njeguški pršut nadaleko poznat tako je i „Jarčeva plaha“ i podrobac sa Hrguda poznat u Hercegovini i šire.