Tomislav Peternek: Fotograf ne smije da preskače slova

Autor: Ratomir Mijanović/GlasSrpske Foto: Glas Srpske
TREBINJELIVE 23. 12. 2013. - 8:44h

Izložba u Trebinju mi posebno znači, jer me za ovaj grad veže jedna uspomena iz 1992. godine. Ručao sam u jednoj kući i napravio fotografiju koja je obišla cijeli svijet.

tomislav peternek

Rekao je ovo za „Glas Srpske“ bard srpske novinske fotografije Tomislav Peternek, čija su djela izložena u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Majstor fotografije trebinjskoj publici predstavio se fotografijama nastalim u posljednjih pet godina, a njegovi snimci bili su svojevremeno na naslovnicama brojnih elitnih svjetskih novina.

Peternek na jug Hercegovine nije stigao slučajno, jer je njegov učenik talentovani trebinjski fotograf Rea Mucović.

Kada je Rea stigla kod mene u atelje, morala je da krene od početka, pošto je moje tumačenje da fotograf ne smije da preskoči nijedno slovo u azbuci. Tako je 30 dana radila samo analognu fotografiju, da bi naučila laboratorijski posao, kompoziciju i tome slično. Zatim je prešla na digitalnu fotografiju – kazao je Peternek.

Istakao je da je Rea krenula dobrim putem, da je odličan materijal i da su njeni radovi vrijedni pažnje.

Želja joj je bila da napravi izložbu na kojoj će biti i djela njenog oca, da se vidi odakle su njeni fotografski korijeni. Mislim da ćemo imati priliku da još mnogo slušamo o Rei kroz godine koje dolaze i izložbe koje će tek praviti. Važno je da zadrži pismo koje sad ima, da ne luta u fotografiji i važno je da ta djela imaju svoju vrijednost danas i kasnije kroz istoriju – smatra Peternek.

Prisjetio se zanimljivih postavki koje je radio raznim povodima u različitim gradovima.

Bilo je interesantno kada smo napravili izložbu u Skoplju povodom 50 godina od zemljotresa. Ako je fotografija kvalitetna i ima dokumentarnu vrijednost, onda sve bude kako treba. Te fotografije iz Makedonije imaju svoju emociju. I dan danas ljudi zaplaču kad vide te snimke – navodi Peternek.

Dao je savjet mladim fotografima.

Najvažnije je da fotograf bude pošten. Mora da snimi sve što se dešava, a da objavi ono što mu prihvate. Ali, on se mora truditi da fotografije jednog dana objavi ili bar da razglasi da one postoje, da bi istoričari došli u situaciju da im takvi snimci posluže kao dokument – naveo je Peternek.

Podvodno snimanje

Iako je u penziji, Tomislav Peternek i dalje radi.

Podvodna fotografija je moja velika ljubav. Ronio sam mnogo i fotografisao, ali sam i potrošio mnogo novca na te aktivnosti. Međutim, sve je bilo veliko zadovoljstvo. Iako se i moj sin bavi fotografijom, stilovi nam se razlikuju. Bježi od mog pečata i to je dobro – kazao je Peternek.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja