Povodom nastupajućih praznika policijski službenici CJB Trebinje, kao i svake godine, sprovode niz preventivnih aktivnosti s ciljem ukazivanja na neželjene posljedice koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava.

petarde akcija mup rs

Dosadašnje iskustvo ukazuje na pojavu da građani, prilikom obilježavanja novogodišnjih i božićnih praznika, često upotrebljavaju pirotehnička sredstva i tom prilikom dolazi do povređivanja i samopovređivanja.

Upotreba pirotehničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva je zakonom, a roditelji odnosno staratelji snosiće odgovornost za postupke maloljetnih lica.

Vlasnike prodavnica, koji imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, iz CJB Trebinje upozoravaju da prodaja i kupovina mora biti u skladu sa zakonskim propisima.

Policijski službenici će, u skladu sa Zakonom o prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova, sankcionisati sve nedozvoljene radnje i postupke.

"Apelujemo na građane da ukoliko primjete prodaju nedozvoljenih pirotehničkih sredstava djeci pozovu odmah policiju na broj 122.
U nadi da ćete ovo obavještenje shvatiti krajnje ozbiljno želimo da novogodišnje i božićne praznike provedete u zdravlju i miru", navodi se u saopštenju koga je potpisao načelnik CJB Trebinje Dragan Nosović.