Sinoć su u Herceg Novom uživali najmlađi. Pod sloganom ‘dođite da okitimo našu jelku’ NVO „Izbor“, Ruski kulturni centar „Grof Sava Vladislavić" i opština Herceg-Novi priredili su djeci u gradu pod Orjenom pravu zimsku čaroliju.

zimska carolija za najmladje herceg novi

Dobro osmišljen program počeo je baletskom predstavom „Krcko Oraščić“ u produkciji Ruskog kulturnog centra, a u izvođenju članova plesnog kluba „Fenix“ iz Herceg-Novog, Baletskog studija „Alegro“ iz Podgorice i Modnog kluba „Modest“ iz Tivta.

Djeca, a i odrasli, uživali su u predstavi o novogodišnjoj večeri gdje su  glavni junaci Maša i Krcko koji je bio princ koga je začarala zla kraljica miševa Mišijada. Poslije predstave dječija povorka, koju je predvodila Snjeguljica, krenula je od dvorane „Park“ do Belaviste gdje je obavljeno kićenje jelke.

Akcija kićenja imala je i humanu komponentu jer su pored jelke prikupljani paketići za djecu u stanju socijalne potrebe, a organizatori su djeci i njihovim roditeljima, kao i ostalim darodavcima, ostavili da poklon-paketiće osmisle sami i da u njihov sadržaj pored slatkiša stave polovne igračke i slično. Kada je završeno kićenje jelke na Belavisti povorka se popela do magistrale pored kojeg je na Jok Megdanu smješten Ruski kulturni centar „Grof Sava Vladislavić“.

To je centar koji ima za cilj organizovanje kulturnih i socijalnih programa. Inicijatori osnivanja ovog centra su građani Herceg-Novog i ruski sugrađani koji su Herceg-Novi izabrali za mjesto svog privremenog ili stalnog boravka.

U centru se daju časovi baleta, glumačkog umjeća, ruskog jezika i književnosti. Odnedavno je počela da radi i škola slikanja, a sve u cilju umjetničkog obrazovanja djece. Takođe se planira i aktiviranje klub-kafea „Grof Sava“ u kojem će se organizovati tematske večeri, predstave, koncerti i izložbe.

U klub-kafe „Grof Sava“ prvi je stigao upravo Djed Mraz koji je mališanima  podijelio paketiće, a aktivisti „Izbora“ su donijeli snijeg sa Orjena kako bi se djeca grudvala i pravila popularnog Snješka Bijelića.