Ove godine zima nam stiže 21. decembra u 18 sati i 11 minuta (po našem vremenu). To je 355. dan u godini. Od tog dana do kraja godine ima još 10 dana, saopšteno je večeras iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

snijeg zima

Zima će trajati 89 dana, i završiće se  20. marta 2014. u 17 sati i 57 minuta kada počinje proljeće.

Sunce

Na dan početka zime Sunce će biti u sazviježđu Strijelca (Sagittarius) i nalaziće se -23,435° ispod horizonta. Od Zemlje Sunce će biti udaljeno 147.161.167 kilometara, a svijetlosnom zraku da prevali tu razdaljinu treba 8 minuta i 10,88 sekundi. Tog dana Sunce će ukupno iznad Trebinjskog horizonta biti 8 sati i 44,2 minuta.

Šta je to zima?

Sa zimom dolaze hladni dani, Sunce klizi nisko po nebu i teško se probija kroz debele svijetle oblake. Pada snijeg, često je mraz. Ali zima može da bude lijepa, djeca je vole jer mogu da se sankaju i jer dolazi Djeda Mraz.

Zima počinje kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu, na zimski povratnik (-23° 27'). Stručno i preciznije, dolazak zime se definiše kao momenat kada centar sunčevog diska dospije na -23° 27' deklinacije, a rektascenzija Sunca je 18 sati. Toga dana noć je najduža u godini, a obdanica najkraća. To je dan zimskog solsticija ili zimske kratkodnevnice. U stvarnosti Zemlja se okreće oko Sunca i zato kažemo da je ovo kretanje Sunca samo prividno. U istom trenutku kada kod nas počne zima na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto, objašnjavaju iz TAU.