Za ogromnu većinu zaposlenih u BiH 13. plata, koju su u stara dobra vremena mnogi primali, danas spada u domen naučne fantastike, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

isplata majskih penzija

Poslodavci iz privatnog sektora kažu da je za to kriva kriza, a identično stanje je i u javnom sektoru.

"Rezanje" troškova po svim osnovama odrazilo se i na primanja radnika, koji sada mogu samo da sanjaju o tome da će biti plaćeni i za mjesec više, piše isti izvor.

"Radim već četiri godine u prilično 'jakom' privatnom preduzeću u Banjaluci, koje ubire dosta veliki profit, ali od toga radnici nemaju vajde. Kakva crna 13. plata? Srećna bih bila da ne kasne ove koje sam zaradila. Moji roditelji sjećaju se blagostanja, kada je država vodila više brige o radničkoj populaciji. Danas to nije slučaj", priča za "Nezavisne" Jovana M. iz Banjaluke.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kaže da je obrazac ponašanja koji se ustalio - plati radnika što manje, a tjeraj ga da radi što više. "Ovdje je borba da dobijete svih 12 plata, i onaj ko to uspije da uradi, smatra se uspješnim. Ali, primanje 13. plate nije potpuno izgubljena kategorija. Postoje banke koje svojim radnicima uredno isplaćuju 13. platu, kao i neke agencije", naglašava Mišićeva za "Nezavisne".

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naglašava da i ne pamti da je čuo da neko u posljednje vrijeme spominje 13. platu.

Treba naglasiti da u BiH aktivno posao traži više od 550.000 građana, koji maštaju da konačno počnu da zarađuju, a na 13. platu, koju uprkos krizi primaju brojni zaposleni u bogatijim evropskim državama, oni i ne pomišljaju.